Francouzský senát schválil důchodovou reformu

Francouzský senát schválil pohodlnou většinou důchodovou reformu, která posouvá věk odchodu do důchodu na 62 let. Tím zákonodárný proces ale nekončí. Příští týden mají zákon schvalovat obě komory Parlamentu na společném zasedání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie. Demonstrace proti důchodové reformě.

Francie. Demonstrace proti důchodové reformě. | Zdroj: ČTK

Horní komora po dlouhé debatě a diskusi o stovkách pozměňovacích návrhů schválil tak, jak ji navrhla vláda. Ta nemá v Senátu narozdíl od Národního shromáždění pohodlnou většinu.

Projednávání zákona provázely protesty po celé zemi. U čerpacích stanic je stále nedostatek pohonných hmot kvůli blokádám ropných rafinérií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jana Pokorného z Paříže ve Stalo se dnes.mp3

Odborové svazy ohlásily další protesty na 28. října a 6. listopadu. Studenti, ale nechtějí čekat a chystají se do ulic už v úterý.

Vláda doufá, že po schválení reformy Senátem a taky díky školním prázdninám by protestní akce mohly postupně slábnout.

Pokud se nestane nic mimořádného, zvýší se ve Francii postupně do roku 2018 spodní hranice odchodu do penze na 62 let, nárok na plný důchod vznikne po dovršení 67 let.

Jan Pokorný, Štěpán Černý, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme