Francouzský soud schválil částečné vyklizení uprchlického tábora v Calais

Francouzský soud podpořil částečnou demolici utečeneckého tábora poblíž města Calais. Nebude se ale týkat sdílených prostor. V táboře, kterému se přezdívá Džungle, bydlí asi 3500 lidí. Úřady požadují, aby jižní část tábora opustila zhruba čtvrtina z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor přezdívaný Džungle poblíž města Calais

Uprchlický tábor přezdívaný Džungle poblíž města Calais | Zdroj: Reuters

Úřady chtějí migranty přestěhovat o pár desítek metrů dál do nového tábora, kde jsou vytápěné obytné kontejnery.

Náhradní ubytování je také připraveno v přijímacích centrech v jiných francouzských regionech. Pokud uprchlíci neodejdou dobrovolně, hrozí jim vystěhování.

Humanitární organizace, které na místě působí, už ale dříve upozornily, že k dispozici není odpovídající náhradní ubytování. V táboře se navíc rozvinula síť sociálních služeb, o kterou by migranti po přestěhování přišli.

„Jsou tu například malé školy, restaurace, obchody, holičství a dokonce i kostel a mešita. Vše za symbolické ceny. To běžencům umožňuje žít alespoň nějakým sociálním životem. O to vše by údajně v novém táboře přišli. Všichni, se kterými jsem mluvil, se stěhovat nechtějí,“ přiblížil už dříve zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska, který v táboře natáčel.

Drtivá většina obyvatel tábora bydlí v neuvěřitelně primitivních podmínkách, proto se také táboru přezdívá Džungle. Přebývají v provizorních chatrčích ze dřeva nebo igelitu. Někteří mají stany a malá část žije v karavanech.

„Ať jdete v táboře kamkoli, všude narazíte na hory bahna. Je tu všude, i mezi chatrčemi, které si lidé sbili ze dřeva, z plastu,“ popsal Houska.

Džungle v Calais. Uprchlíci tu přebývají v provizorních chatrčích | Foto: Reuters

ČRo, Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme