Generál Boček se nad Londýnem po 71 letech znovu proletěl ve spitfiru

Veterán britského Královského letectva, brigádní generál Emil Boček, si dnes splnil velký sen. Ve svých 93 letech ještě jednou usedl do kabiny stíhačky spitfire, a dokonce slavný letoun i chvíli pilotoval. Za druhé světové války absolvoval 26 operačních letů. Po 71 letech se vitální generál za řízení legendární stíhačky vrátil.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Československý válečný veterán Emil Boček se stal jedním z nejstarších pilotů stíhacího letounu Spitfire

Československý válečný veterán Emil Boček se stal jedním z nejstarších pilotů stíhacího letounu Spitfire | Zdroj: ČTK

Za knipl stíhačky usedl veterán na londýnském letišti Biggin Hill. Dvoumístný historický stroj neřídil sám, řízení během letu ale převzal.

„Špatný bylo, že blbě slyším. Hlas byl hrozně slabý, takže jsem nevěděl, co říká. Až prostě zaráchal s tím kniplem, tak jsem to převzal,“ řekl po přistání Boček.

Brigádního generála, který si při vystupování z kabiny posteskl, že už mu to nejde tak rychle, jako kdysi, přivítal potlesk všech přítomných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brigádní generál Emil Boček si splnil svůj sen, aby si ještě jednou zaletěl s milovaným strojem. Byl u toho i zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek

„Kdybych řekl, že se mi to líbilo, tak by to nevystihovalo moje pocity. Já to prostě miluju,“ shrnul generál Boček svoje pocity těsně po památném letu.

Na jiholondýnském letišti nechyběly třeba děti a vnoučata československých veteránů, kteří zůstali v Británii. 25minutový let generála Bočka sledoval i současný velitel Vzdušných sil Armády České republiky Libor Štefánik, nebo arcibiskup Dominik Duka.

Ještě před památným letem sloužil v kapli Královského letectva mši kardinál Dominik Duka, jehož otec se západního odboje taky účastnil. Svou přítomnost v Biggin Hillu pokládá arcibiskup Duka za výraz úcty statečným letcům a jejich rodinám.

„Musíme všechny tyhle krásné historické stroje udržet letuschopné, i když už jsou tak staré. Snad budou ještě pomáhat vyprávět dějiny, až i my budeme ve věku našich dědečků. Nebýt druhé světové války, tak bychom tu nebyli, ani já ani moje sestra Jana. Náš dědeček bojoval za svobodu Evropy, ale daroval nám i život a možnost, že můžeme dělat, co chceme, i říkat, co chceme,“ popsal Marek, vnuk brzy 97letého generála Miroslava Liškutína, který stále žije v jižní Anglii, a aspoň na dálku Emilu Bočkovi poslal pozdrav.

„Jsem si jistý, že by pan generál býval sám zvládnul celý let spitfirem, včetně startu a přistání. Ta dovednost vám prostě koluje v žilách a v takové situace se vám vrátí, včetně svalové paměti,“ myslí si Don Sigourney, který dvoumístný Spitfire pilotoval.

Brigádní generál Boček Českému rozhlasu přiznal, že v kabině hledal, kde se odjišťují kanóny a kulomety, jimiž byl vybavený jeho válečný letoun.

„Vím, že to tady bylo stejné, jako jsme to měli my. Ale už si nepamatuji, jestli když se to zmáčklo nahoře, střílely kanóny nebo kulomety. To už nevím,“ poznamenal.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme