Gorbačov zrušil kvůli zdravotním problémům plánovanou návštěvu Prahy

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov zrušil kvůli zdravotním problémům plánovanou návštěvu Prahy. Cestu mu zakázali jeho lékaři. 85letý Gorbačov měl v Praze strávit tři dny a zúčastnit se mezinárodní konference o bezpečnostní situaci v Evropě. Akce se podle organizátorů neruší, Gorbačovův projev se pustí ze záznamu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Gorbačov

Michail Gorbačov | Foto: SpreeTom, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

„Dnes ráno jsme dostali zprávu, že Michailu Sergejeviči Gorbačovovi se v noci udělalo špatně, byli povoláni jeho lékaři a rozhodli, že po několik týdnů nesmí opustit Moskvu,“ řekl pořadatel konference Milan Syruček. Jaké zdravotní problémy Gorbačova postihly, neuvedl.

Před dvěma lety byl bývalý sovětský prezident hospitalizován kvůli potížím s cukrovkou. Organizátoři konference upozorňovali na známé zdravotní potíže Gorbačova již minulý týden. Počítali s tím, že by mohly ovlivnit jeho program.

Podle sdělení moskevské Gorbačovovy nadace se zdraví bývalého sovětského prezidenta dramaticky nezhoršilo. „Skutečně zrušil na radu lékařů cestu do Prahy, ale pracuje normálně a do sídla fondu dojíždí každý den. Cesta do Prahy by byla velkou zátěží na jeho organismus, proto lékaři doporučili, aby ji odvolal,“ citovala z prohlášení nadace agentura TASS.

Gorbačov měl v Praze strávit tři dny, během nichž bylo v plánu také setkání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Na konferenci chtěl přednést projev o hrozbách pro evropskou bezpečnost a výzvách, které zpochybňují mírový vývoj v Evropě.

V pátek měl pokřtít Syručkovu knihu Michail Gorbačov - Uchránil Prahu před krveprolitím?, k níž bývalý sovětský vůdce napsal úvod. V neděli měl Gorbačov na ruském velvyslanectví v Moskvě odevzdat svůj hlas v ruských parlamentních volbách.

Poprvé byl Gorbačov oficiálně v tehdejším Československu podle Syručka v roce 1969. Zatím poslední oficiální návštěva se uskutečnila roku 1999, kdy Gorbačov převzal spolu s dalšími světovými státníky od prezidenta Václava Havla Řád bílého lva. Poté Česko ještě navštívil soukromě v roce 2002 kvůli léčebnému pobytu v Karlových Varech.

Gorbačov zahájil po nástupu do čela sovětských komunistů v roce 1985 změny, které měly reformovat komunistický systém a dodat sovětskému impériu novou sílu. Sovětský svaz se ale rozpadl a komunistický systém se zhroutil. Až později Gorbačov přiznal, že reformovat ani nešel.

Nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1990 se stal oblíbencem Západu i nadějí Východu, ale mnoho Rusů mu nemůže dodnes zapomenout rozpad Sovětského svazu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme