Gruzínci volí parlament. Souboj svede 30 politických stran, favoritem je Gruzínský sen

V Gruzii se po čtyřech letech otevřely volební místnosti, lidé vybírají 150 poslanců parlamentu. Na průběh voleb dohlížejí mezinárodní pozorovatelé, včetně dvou z České republiky. Gruzínská policie je v pohotovosti a armáda neprodyšně uzavřela spornou hranici s Abcházií, kterou Tbilisi považují za Ruskem okupovanou součást země. Zatímco na začátku týdne police hlásila z různých částí země potyčky a dokonce střelbu na předvolebních shromážděních, v posledních hodinách se situace uklidnila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gruzínci volí parlament. Souboj svede 30 politických stran, favorité jsou dva

Gruzínci volí parlament. Souboj svede 30 politických stran, favorité jsou dva | Zdroj: Reuters

Do parlamentu se chce dostat celkem 30 politických stran. Naprostá většina z nich táhne Gruzii do náručí Evropské unie a Severoatlantické aliance.

„Většina lidí se staví skepticky k tomu, co jim tady obě největší strany nabízejí. Ale i tak si myslím, že tyhle volby budou na gruzínské poměry normální,“ říká americký novinář Joseph Larsen, který v Gruzii dlouhodobě žije.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gruzínci volí parlament. Souboj svede 30 politických stran. Situaci ve Tbilisi sleduje zvláštní zpravodaj David Jakš

Zahraniční komentátoři označují tyto parlamentní volby za test stability. Utká se v nich pravděpodobně vládní strana Gruzínský sen, kterou založil a kontroluje miliardář Bidzina Ivanišvili, se Sjednoceným národním hnutím, jež založil exprezident Michail Saakašvili. Favoritem je podle analytiků Gruzínský sen, důležitým faktorem ale může být vysoké procento nerozhodnutých voličů.

V jihokavkazské zemi s 4,5 milionem obyvatel vládla před volbami napjatá atmosféra. Nevládní organizace ještě před začátkem voleb upozorňovaly, že regulérní průběh hlasování mohou ohrozit provokatéři, kteří záměrně vyvolávají konflikty před volebními místnostmi nebo na předvolebních shromážděních.

Parlamentní volby v Gruzii by mohli narušit provokatéři, varují nevládní organizace

Číst článek

Gruzínská policie také podle nevládních organizací a místních médií od začátku roku vyšetřuje patnáct případů vyhrožování novinářům nebo zastrašování jejich rodin.

Během jedné televizní předvolební diskuse gruzínských politiků například vzduchem létaly skleničky a účastníci se v přímém přenosu honili kolem stolu. Moderátorka nakonec debatu předčasně ukončila poté, co sama dostala políček.

Za odstrašující případ je před volbami v Gruzii dávána i hromadná rvačka mezi příznivci dvou nejsilnějších stran, která se odehrála letos v květnu ve městě Zugdidi. Konflikt, který začal napadením přítomných novinářů, vyústil v potyčky desítek lidí.

Gruzínci volí parlament. Souboj svede 30 politických stran, favorité jsou dva | Foto: Reuters

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme