Guardian odhalil pracovní podmínky v britské firmě Sports Direct, jsou prý šokující

Gulag. Tak se přezdívá evropskému distribučnímu centru největšího britského prodejce sportovního oblečení Sports Direct v Shirebrooku. Novináři britského Guardianu, kteří se ve společnosti nechali zaměstnat, odhalili šokující pracovní podmínky tamních zaměstnanců. Firma navíc čelí podezření, že jim neplatí ani minimální mzdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šokující pracovní podmínky odhalili novináři Guardianu v distribučním centru prodejce sportovního oblečení Sports Direct (ilustrační foto)

Šokující pracovní podmínky odhalili novináři Guardianu v distribučním centru prodejce sportovního oblečení Sports Direct (ilustrační foto) | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

Osobní prohlídky zaměstnanců distribučního centra Sports Direct, které trvají až 15 minut, jdou doslova na kůži. Zaměstnanci musejí ukázat alespoň lem spodního prádla a všechno se navíc děje před zraky ostatních kolegů.

Se zaměstnanci se rozváže pracovní poměr, pokud “nasbírají“ šest černých puntíků. Ty člověk může získat, když příliš mluví s kolegy, stráví moc dlouhou dobu na toaletě, použije mobilní telefon na pracovišti nebo nosí zakázané oblečení. U Sports Direct totiž mají seznam 802 značek oblečení, které si zaměstnanci nesmějí vzít na sebe, i když nepřicházejí do styku s veřejností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šokující pracovní podmínky odhalili novináři Guardianu v distribučním centru prodejce sportovního oblečení Sports Direct. Podrobnosti přidává zpravodaj Jiří Hošek

Místní školy Guardianu potvrdily, že nemocní školáci, jejichž rodiče pracují u Sports Direct, zůstávají ve škole nebo jsou sami doma, protože se rodiče bojí vzít si volno k ošetřování dítěte.

Nesmírně stresové prostředí v “gulagu“ potvrzují také údaje záchranné služby. Ta měla za necelé dva roky 76 výjezdů do distribučního centra - kvůli infarktům, mrtvicím, bolestem na hrudi a dýchacím potížím.

Pod hranicí minimální mzdy

Společnost navíc čelí podezření, že zaměstnancům neplatí ani minimální mzdu. Guardian tvrdí, že až 80 procent zaměstnanců distribučního centra v Shirebrooku pracuje na takzvané “zero hour contracts“, kdy jde o agenturní pracovníky, kteří nemají garantovanou pracovní dobu. Dopředu nevědí, kolik hodin budou příští týden pracovat.

Vzhledem ke srážkám kvůli sebemenší malichernosti se pak jejich hodinová mzda místo povinných 6,70 libry snižuje na úroveň 6,50 za hodinu. Podle britského deníku to společnosti, která spoluvytváří burzovní index FTSE 100, ušetří ročně miliony liber.

Samotná společnost Sports Direct většinu obvinění odmítá. Firma se ale zavázala, že se pokusí podmínky na pracovišti zlepšit. Odhalení měla v týdnu dopad na cenu akcií, které během jednoho dne obchodování ztratily přes 10 procent.

Sports Direct je mocnou společností, jejíž akcie drží řada britských penzijních fondů. Většinovým vlastníkem je miliardář Mike Ashley, mimo jiné majitel fotbalového Newcastle United.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme