Guvernér žádá Atény o vyhlášení výjimečného stavu u hranic s Makedonií

Guvernér řecké provincie Střední Makedonie Apostolos Tzitzikostas požaduje v oblasti kolem řecko-makedonské hranice vyhlášení výjimečného stavu. V Idomeni uvízlo nejméně 13 tisíc uprchlíků a migrantů. Makedonie na své území dál vpouští jen omezený počet lidí a ostatním brání, aby mohli pokračovat na cestě do západní Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace v uprchlickém táboře Idomeni je podle guvernéra kritická

Situace v uprchlickém táboře Idomeni je podle guvernéra kritická | Zdroj: ČTK

Přes přechod do Makedonie se podle řeckých úřadů dostalo od pátečních šesti hodin ráno do dnešních šesti hodin jen asi 180 migrantů.

"Jde o obrovskou humanitární krizi. Požádal jsem vládu, aby v oblasti vyhlásila výjimečný stav," uvedl Tzitzikostas během návštěvy Idomeni, kde uvázlo až 14 tisíc lidí. Dalších až 7 tisíc migrantů přebývá v uprchlických táborech v okolním regionu. V oblasti se tak nachází asi 60 procent z celkového počtu migrantů v celém Řecku.

Makedonie by podle guvernéra měla umožnit běžencům průchod přes své území:

"Bývalá jugoslávská republika by měla okamžitě otevřít své hranice a Evropská unie musí přijmout opatření proti státům, které své hranice zavírají, ať už jde o členské země, anebo jen o kandidátské státy."

Řecké úřady se snaží uvolnit místo v aténském přístavu pro další migranty

Číst článek

V regionu kolem hranic je podle Tzitzikostase nutné přijímat naléhavá opatření, aby tamní úřady mohly pomoci uprchlíkům a zlepšit jejich životní podmínky. Vláda by také měla vypracovat komplexní plán, jak se vypořádat s migrační krizí.

Makedonské úřady už dříve uvedly, že hodlají vpouštět jen tolik lidí, kolik jich pustí dál Srbsko na jejich společné hranici.
Ministr zahraničí Nikola Poposki řekl, že očekává od evropských zemí informace o počtech uprchlíků, které jsou ochotny přijmout:

"Pak je možné určit denní kvóty migrantů, které vpustíme na makedonské území."

Uprchlický tábor v Idomeni měl původní kapacitu 2000 lidí, nyní je zcela přeplněný a s dalšími nově příchozími přibývá stanů podél blízké železniční tratě a v okolních polích, popsala agentura AP. Každý den k hranicím přicházejí další stovky mužů, žen a dětí, kteří doufají, že se dostanou do Makedonie a pak dál na Západ.

Situace v uprchlickém táboře Idomeni je podle guvernéra kritická | Foto: ČTK/AP

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme