Hasiči po rozbřesku obnoví práce na místě pádu letadla na jihu Francie

Francouzští záchranáři začnou po rozednění znovu prohledávat oblast jižních Alp, kam se zřítilo letadlo německé nízkonákladové společnosti Germanwings. Na lince z Barcelony do Düsseldorfu cestovalo 150 lidí. Podle francouzských úřadů nikdo nepřežil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letounu Airbus A320 jsou rozesety po úbočích alpských kopců na jihu Francie (snímek z videa)

Trosky letounu Airbus A320 jsou rozesety po úbočích alpských kopců na jihu Francie (snímek z videa) | Zdroj: Reuters

Záchranáři budou pokračovat v hledání těl obětí, ale také trosek, které by mohly napovědět, co leteckou havárii způsobilo. Pátrání znesnadňuje náročný terén - letadlo totiž dopadlo do špatně přístupné oblasti.

Pět záchranářů zůstalo na místě po celou noc. S rozbřeskem by je měl posílit silný tým policistů, hasičů a lékařů.

„Trosky jsou rozptýlené na asi 4 hektarech v různých nadmořských výškách. Vzdálenost mezi místem nárazu a konečným dopadem má přes půl kilometru. Údolí jsou tu hluboká 60 metrů a to nejširší má 300 metrů,“ popsal šéf hasičského záchranného týmu doktor Frederic Petitjean.

Týmy expertů dnes začnou zkoumat první černou skříňku, kterou se už podařilo najít. Zatím není jasné, jestli je poškozená a kolik informací vydá.

Vyšetřování havárie vedou francouzské složky, na pomoc jim ale přijeli také kolegové z Německa a Španělska. Pomáhají také týmy aerolinek Lufthansa i výrobce zříceného letadla - společnosti Airbus.

Pasažéři z několika zemí

Podle dosavadních informací letěli na palubě zříceného letadla hlavně Němci a Španělé. Mezi cestujícími zřejmě byli i občané Turecka, Belgie, Velké Británie, Argentiny a Kolumbie.

Na palubě podle informací, které dostalo české ministerstvo zahraničí od německých kolegů, zřejmě nebyli žádní Češi. Mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová ale upozorňuje, že totožnost cestujících úřady stále prověřují.

„Zatím to vypadá, že podle toho jmenného seznamu nebyli na palubě letadla žádní čeští občané, nicméně stále to ještě není stoprocentní,“ řekla.

Přesnou skladbu cestujících ještě aerolinky nepotvrdily - seznam pasažérů prověřují a kromě toho dbají na to, aby se jména jako první dostala k pozůstalým.

Zrušené lety

Samotné Germanwings po pádu letadla zrušily asi 30 spojů, po tragédii totiž někteří zaměstnanci odmítli nastoupit do práce.

Firma je dceřinou společností koncernu Lufthansa. Její zaměstnanci loni stávkovali kvůli sporu s vedením o předčasné důchody. Podle Lufthansy nic nenasvědčuje tomu, že by příčinou bylo něco jiného než nehoda.

Ve Španělsku začal třídenní státní smutek za oběti. Památku mrtvých uctí i Evropský parlament.

Na místo dnes ve 14 hodin dorazí spolková kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande. Jejich návštěva má symbolický význam. Přijedou i ministři dopravy Francie, Španělska a Německa.

Připravuje se i cesta příbuzných obětí na místo.

Mezi obětmi pádu letadla bylo i 16 studentů gymnázia v německém Halternu a jejich dva učitelé. Vraceli se z jazykového kurzu ve Španělsku.

Před budovou gymnázia v Halternu do noci hořely stovky svíček. Památce studentů a učitelů se na místo přišly poklonit desítky lidí. Tragickou smrt si budou v Halternu připomínat i dnes.

Tea Veseláková, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme