Hlasování o nezávislosti Katalánska provází obrovský zájem voličů, zejména v Barceloně

Obyvatelé Katalánska hlasují o případné nezávislosti na Madridu. Pět a půl milionu voličů v provincii může vyjádřit názor pouze v neoficiálním hlasování. Ústavní soud katalánským úřadům pořádání referenda i konzultačního hlasování zakázal. Zorganizovaly ho tedy občanské iniciativy. O plebiscit je mezi voliči mimořádný zájem. Dvě hodiny před koncem se ho zúčastnilo 1 milion 977 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Barceloně čekali na hlasování už dlouho před otevřením místností

Lidé v Barceloně čekali na hlasování už dlouho před otevřením místností | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Zástupy lidí před hlasovacími středisky umístěnými v budovách středních škol ve městech a vesnických radnic nebo hospod čekají na to, až budou moci vhodit do kartonové urny hlasovací lístek. Dobrovolní organizátoři voleb musejí u dveří pouštět voliče dovnitř po skupinkách.

Nejvíce lidí přišlo hlasovat v Barceloně, skoro 700 tisíc. Oznámila to v tiskovém středisku místopředsedkyně regionální vlády Katalánska Joana Ortega.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlasování o nezávislosti Katalánska provází obrovský zájem, v Barceloně natáčel zpravodaj ČRo Pavel Novák

Někteří voliči čekali na otevření středisek už o hodinu dříve, než hlasování začalo. Pan Amadeu z barcelonské čtvrti Sants prý ani nemohl dospat. Hlasování je podle něj důležité hlavně kvůli zachování důstojnosti Katalánska.

Jeho kamarád Marc přišel před střední školu císaře Karla, aby případně bránil dobrovolníky, organizátory voleb, kdyby se španělská vláda snažila nějak narušit jejich snahu zorganizovat hlasování. Katalánským úřadům to totiž soud zakázal a ty musely poslechnout.

Ve vestibulu školy si každý může vzít obálku a lístek s otázkami: „Chcete, aby se Katalánsko stalo státem? A pokud ano, chcete, aby to byl stát nezávislý?“ Většina lidí si už ale nosí vyplněné lístky z domova.

V tomto plebiscitu mohou mimořádně hlasovat i mladí Katalánci, kterým už bylo 16 let. Třeba jako studentovi gymnázia Albertovi. Účast v hlasování pro něj prý hodně znamená, protože ví, že rozhoduje o budoucnosti svojí generace.

„Je to čest jít hlasovat, ale zároveň jsem toho i trochu nervózní,“ přiznává. Ve státě, jakým je Španělsko, se prý necítí úplně dobře. Španělé podle něj neberou Katalánce jako rovné partnery. Spíše je mají za cizince v jejich zemi, nebo dokonce za mimozemšťany.

Petice proti zákazu referenda

Katalánci dnes kromě hlasování také protestují proti postupu Madridu, který jim zakázal oficiální referendum. Dobrovolnice Carme Gil ukazuje petici, kterou lidé před hlasovacím střediskem podepisují. Stěžují si v ní Evropské komisi, parlamentu ve Štrasburku i OSN, že jim španělská vláda nechtěla povolit vyjádřit svobodně svůj názor.

Katalánci plebiscit, i když neoficiální, berou jako první krok v procesu nastavení nových vztahů s Madridem, který může vyústit až v úplnou nezávislost.

Kabinet premiéra Mariana Rajoye ale už předem oznámil, že toto hlasování nebude mít vůbec žádné důsledky.

Katalánci budou hlasovat do 20 hodin. Výsledky by mohly být známé v pondělí dopoledne.

Petice proti zákazu hlasování | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme