Farage už nevede britské euroskeptiky. Mise splněna, ohlásila hlavní tvář brexitu

Předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage oznámil rezignaci na svou funkci. Farage podporoval odchod z EU a byl jednou z vůdčích postav stoupenců brexitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage zahájil novou kampaň za odchod Velké Británie z EU

Šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage zahájil novou kampaň za odchod Velké Británie z EU | Zdroj: Reuters

„Mým cílem bylo dostat Británii z Evropské unie. Svoji misi jsem splnil. Je čas, abych odešel z čela strany,“ řekl na tiskové konferenci Nigel Farage, který v čele euroskeptické formace stál s přestávkou od roku 2006.

Během kampaně před unijním referendem Farage tvrdil, že chce zpátky svou zemi. Teď prý chce dlouholetý lídr UKIP zpátky svůj soukromý život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nigel Farage rezignoval na funkci lídra euroskeptické strany. S podrobnostmi se přihlásil zpravodaj Jiří Hošek

Zdůraznil, že o další politické kariéře neuvažuje. Tentokrát prý odchází natrvalo, a ne jako po loňských parlamentních volbách, kdy si svou rezignaci rozmyslel.

Podle něj by se novým ministerským předsedou měl ideálně stát někdo, kdo v kampani podporoval brexit. Rozhodně by to podle Farage měl být kandidát, který v jednáních s Evropskou unií nesleví v otázce volného pohybu osob.

Farge přiznal, že k jeho rozhodnutí výrazně přispělo i přesvědčení, že Británie skutečně odejde z Evropské unie. A podle něj nebude poslední zemí, která unii opustí. Uvedl, že on sám bude odchod dalších států podporovat.

Svou politickou stranu, která se dlouho považovala za formaci jednoho muže, prý odcházející předseda předává v dobré kondici se slušnými vyhlídkami pro příští parlamentní volby. Co se týče dalších týdnů a měsíců, UKIP by měl podle Farage dohlédnout na to, aby se poselství voličů dané v referendu nerozmělnilo.

Žádné jméno svého nástupce Farage vysloveně nezmínil, ale všeobecně se soudí, že jasným favoritem je Douglas Carswell, přeběhlík od konzervativců a jediný poslanec UKIP v dolní sněmovně.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme