Hlídkujících lodí ve Středozemním moři ubude, mrtvých uprchlíků může být daleko víc

Ve vlnách Středozemního moře můžou podle humanitárních organizací v budoucnu zemřít každý rok desítky tisíc lidí. Podle ochránců lidských práv by tuto katastrofu mohla způsobit změna ve způsobu pátrání po uprchlících, kteří se na provizorních plavidlech vydávají z Afriky přes Středozemní moře a snaží se dostat do Evropy. Ode dneška sice začíná ve Středozemním moři hlídkovat mise Evropské unie Triton, ale Itálie zároveň už brzy ukončí svou velkou záchrannou operaci Mare Nostrum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afričtí běženci se snaží dostat na evropskou půdu

Afričtí běženci se snaží dostat na evropskou půdu | Zdroj: Reuters

„Zahájení operace Triton neznamená, že by Itálie ztrácela povinnost hlídat své hranice a zachraňovat trosečníky na moři,“ říká mluvčí Evropské komise Michele Cercone.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hlídkujících lodích ve Středozemním moři a osudu afrických imigrantů natáčel zpravodaj Ondřej Houska

Misi Triton organizuje Frontex, tedy agentura Evropské unie na ochranu jejích hranic. Triton by tak měl Itálii v pátrání po lodích s uprchlíky pomoci.

"Bude to prostředek, který doplní italské síly. Je to největší mise Frontexu v historii,“ vysvětluje Cercone.

Jenže Itálie už oznámila, že brzy ukončí svou záchrannou operaci Mare Nostrum, tedy pátrací akce, při kterých italské loďstvo hlídkuje na moři a snaží se zachránit uprchlíky, kterým na chatrných plavidlech často hrozí smrt.

Itálie tuto mimořádnou operaci zahájila loni na podzim poté, co se u ostrova Lampedusa potopila loď s imigranty a zahynuly víc než tři stovky lidí.

Afričtí běženci se snaží dostat na evropskou půdu | Foto: Reuters

„Hlídkujeme i výrazně mimo oblasti, které spadají pod naši zodpovědnost. Naše lodi tak jsou v oblastech, ve kterých ostatní země své úkoly nezvládají. Ne že by nechtěly, ale Libye toho dnes prostě není schopná a Malta je příliš malá, i když dělá, na co stačí,“ řekl nedávno Českému rozhlasu vrchní velitel italského námořnictva admirál Filippo Maria Foffi.

Itálii ale operace Mare Nostrum stojí každý měsíc 9 milionů eur, tedy asi 250 milionů korun. Italské loďstvo kvůli tomu nemá peníze ani na výcvik, a tak Řím dával od začátku najevo, že tohle masivní nasazení jeho námořnictva může být jen dočasné.

„Ochrana Středozemního moře by měla být cílem celé Evropy. Není to tak, že chráníme hranice Itálie. Jsme přesvědčeni, že to jsou hranice celé Evropy. Úkol, který máme, je pro nás zároveň ctí. Ale podle nás by se na něm měly podílet i další země,“ domnívá se italský admirál.

Ostatní pomáhat nechtějí

Řada zemí se ale k žádné pomoci Itálii nemá. Evropská mise Triton tak má rozpočet zhruba trojnásobně nižší než Mare Nostrum. Během této operace Italové jen letos zachránili víc než 100 tisíc lidí, i tak ale víc než 3 tisíce dalších na moři zahynuly.

Podle kritiků povede současné snížení počtu hlídkujících lodí k výraznému zvýšení této tragické bilance, protože zoufalí Syřané nebo Eritrejci budou podnikat nebezpečnou cestu přes moře i dál.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme