Hollande: Francie posílí údery proti IS, chceme rezoluci Rady bezpečnosti OSN

Francouzský prezident François Hollande dnes v proslovu k oběma komorám parlamentu prohlásil, že Francie je ve válečném stavu. Země posílí letecké údery proti takzvanému Islámskému státu a zároveň prý požádá Radu bezpečnosti OSN, aby přijala rezoluci, která islamistické radikály odsoudí. V boji proti nim je podle Hollanda třeba vytvořit širokou koalici včetně muslimských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande při projevu před oběma komorami parlamentu ve Versailles

Francouzský prezident François Hollande při projevu před oběma komorami parlamentu ve Versailles | Zdroj: Reuters

„Francie odteď ještě zintenzivní vojenské operace v Sýrii. Islámský stát je hrozbou pro celý svět,“ řekl francouzský prezident a pokračoval:

„Požádal jsem proto Radu bezpečnosti, aby se co nejdříve sešla a schválila rezoluci, která stanoví cíle v boji proti terorismu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam části projevu francouzského prezidenta Françoise Hollanda k oběma komorám parlamentu po útocích v Paříži

Hollande se v příštích dnech sejde s prezidenty USA a Ruska. Koalice zemí by se podle něj společně měla soustředit na vyřešení občanské války v Sýrii a na zničení tamních základen islamistů.

Vedle toho plánuje francouzský prezident změnit ústavu tak, aby bylo možné teroristům odebrat občanství a zabránit jim v návratu do země.

„Případné odejmutí občanství by nemělo z nikoho činit člověka bez státní příslušnosti. Měli bychom být ale schopni vzít francouzské občanství lidem, kteří se proviní proti našim základním národním zájmům nebo spáchají teroristický čin. A to i v případě, že se takový člověk narodil jako Francouz s dvojitým občanstvím,“ prohlásil.

Hollande v projevu také vyzval k vytvoření jednotného evropského registru cestujících v letadlech.

ONLINE: Policie identifikovala další atentátníky z Paříže. Dál pátrá po komplicích

Číst článek

Francie navíc v příštích dvou letech navýší počet policistů o 5000 a posílí protiteroristické týmy a pohraničníky. Do roku 2019 proto neprovede škrty v armádě.

„Vymýtíme terorismus,“ zakončil Hollande proslov ke členům obou komor francouzského parlamentu. Všichni jeho členové poté povstali a zazpívali národní hymnu.

Ve středu pak francouzský prezident předloží parlamentu návrh na prodloužení výjimečného stavu, který vyhlásil po pátečních atentátech v Paříži, a to na tři měsíce.

Při koordinované sérii útoků zahynulo ve francouzské metropoli 129 lidí a dalších 350 je zraněno. K masakru se přihlásilo právě hnutí Islámský stát.

Poslanci a senátoři francouzského parlamentu drželi před projevem prezidenta minutu ticha za oběti útoků v Paříži | Foto: Reuters

Teroristické útoky ve Francii | Foto: ČTK

Jan Prokeš, Simona Bartošová, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme