Hranici s Ukrajinou střeží slovenští policisté i pomocí speciálních radarů

Ochrana hranic se v době migrační krize ocitá v centru pozornosti. Například Slovensko tvrdí, že pokud by Řecko střežilo schengenský prostor, jak má, nečelila by teď Evropa tak masivní vlně uprchlíků. Na hranici s Ukrajinou chtějí Slováci světu ukázat, jak by se podle nich mělo správně hlídat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díky čtyřkolkám se slovenští policisté dostanou i do špatně přístupného terénu

Díky čtyřkolkám se slovenští policisté dostanou i do špatně přístupného terénu | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Do hornatého lesního terénu vyráží hned několik policistů na čtyřkolkách. Ministr vnitra Robert Kaliňák chce, aby se jeho země stala vzorem v ochraně schengenské hranice. Tu s Ukrajinou střeží za pomoci nejmodernější techniky.

„Do této hranice jsme investovali spoustu peněz, drahé je i tuto hranici chránit. Máme tady nejpočetnější armádu policistů, a proto máme právo tvrdit, že se dá s nelegální migrací bojovat lépe,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hranici s Ukrajinou střeží Slovensko za pomoci nejmodernější techniky. Vypravil se tam i zpravodaj ČRo Pavel Vavrouška

Na slovensko-ukrajinskou hranici se přijel podívat i český ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Byl nadšený z toho, co viděl.

„Tady na Slovensku při ochraně hranice nelze než smeknout. Technická opatření na světové úrovni, profesionální policisté. Mám jen slova uznání,“ pochvaloval si.

Na obranu proti pašerákům a nelegálním migrantům policisté na slovensko-ukrajinském pomezí například zakopali do země desítky kilometrů speciálních mikrofonů, které slyší a analyzují vše, co přes hranici přejde.

„Seizmické senzory registrují kroky člověka a dokážou je odlišit od kroků zvířete a jiných zvuků. Dokážeme určit, o jak velkou skupinu lidí se jedná a jakým směrem jdou,“ upozornil ministr Kaliňák na přednosti systému, který původně sloužil ke kontrole ropovodů.

Díky čtyřkolkám se slovenští policisté dostanou i do špatně přístupného terénu | Foto: Petr Vavrouška

Přes slovensko-ukrajinskou hranici se pašují hlavně cigarety. Pašeráci to zkoušejí po zemi i vzduchem. Ředitel pohraniční policie na tomto úseku Tomáš Glezgo přiznává, že pašeráci jsou hodně vynalézaví:

„Dá se využít absolutně celé spektrum vaší fantazie. Opravdu cokoliv. Ať už klasické nošení batohů na zádech, splavování řek, létání v rogalu až po podkopání se tunelem.“

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme