Ilegální imigranti už jsou v centru Atén. Začíná tam jejich vysněná cesta do Evropy

Řecká ekonomika rozdýchává stále citelnější dopady krize a do toho ještě přichází starost o desítky tisíc ilegálních přistěhovalců. Pro běžence ze Sýrie a jiných zemí Blízkého východu jsou řecké ostrovy u tureckého pobřeží vstupní bránou do Evropy. Řecko se o ně nemůže postarat v záchytných centrech. Mnozí proto končí v ulicích Atén. Tam začíná jejich cesta do vysněného evropského ráje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilegální uprchlíci vystupují z řeckého trajektu, který je přivezl do přístavu Pireus

Ilegální uprchlíci vystupují z řeckého trajektu, který je přivezl do přístavu Pireus | Zdroj: Reuters

„Jsem tu, abych se vydal do Evropy a žil tam, protože se to nedá. Každý den tam na ulicích umírají lidé. Muži, ženy, děti. Copak o tom nevíte?“ ptá se rozzlobeně syrský Kurd Roni.

21letý student ekonomie žil v Allepu, dnes rozbombardovaném syrském městě. Do Řecka se dostal z Turecka. Připlul na jedné z lodí tureckých pašeráků do přístavu Mitilini na ostrově Lesbos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko se už nedokáže postarat o imigranty v záchytných táborech, mnozí proto končí v ulicích Atén. Reportáž zpravodaje Pavla Nováka

Roni nechápe, proč jsou na něj a stovky dalších imigrantů Řekové zlí. Proč mu v hotelu nechtějí pronajmout pokoj, když nemá doklady. Peníze ale má. Jak říká, hodně peněz. Strašně moc peněz.

Jeho kolegové, kteří přijeli spolu s ním z Mitilini a usadili se prozatím na náměstí Omonia v centru Atén, už tak movitě nevypadají. Posedávají nebo polehávají ve stínu u svých tašek, batohů a sbalených kufrů.

Z ostrova Lesbos jich do aténského přístavu Pireus přivezla pobřežní stráž asi dva tisíce. Od začátku roku zadržela v Egejském moři už přes 40 tisíc ilegálních přistěhovalců. Roni podobně jako ostatní běženci za cestu do Řecka tučně zaplatil.

Syrští uprchlíci v Aténách | Foto: Pavel Novák

„Brali si tisíc euro. Za každého. I za děti,“ tvrdí Roni. Kdo peníze inkasoval, ale neví. Někdo mu zatelefonoval, v kolik hodin má být na pláži, vzal si peníze a už jeli rovnou k ostrovu, který byl na dohled.

Další běženci vysvětlují spíše zvuky a gesty, proč utekli a kam směřují. Míří do Německa. Na otázku, jestli se tam ve své vysněné zemi domluví, ale krčí rameny a mávají rukou.

Trasa Mitilini - Atény | Foto: Český rozhlas

Syrští uprchlíci už dorazili i do Atén | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme