Interpol vydal zatykač na bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče

Interpol vydal zatykač na svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, exprezidentova syna Oleksandra, bývalého předsedu vlády Mykolu Azarova a další někdejší hodnostáře, kteří po loňském pádu Janukovyčova režimu vesměs uprchli do Ruska. Oznámil to ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu | Zdroj: Reuters

Zvláštní komise Interpolu vydala zatykače na oficiální žádost, kterou Ukrajina podala už v březnu minulého roku – po dramatickém útěku prezidenta Viktora Janukovyče a jeho okolí z Ukrajiny přes Krym do Ruska s pomocí ruské armády. Moskva pak poskytla politický azyl.

Kyjev chce Janukovyče stíhat za jeho podíl na krvavých událostech během loňské revoluce na Náměstí nezávislosti, kde zahynulo asi 100 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pátrání Interpolu po bývalém ukrajinském prezidentovi Viktoru Janukovyčovi mluví komentátor ČRo Libor Dvořák

„Patrně se tím míní noc z 21. na 22. února na Majdanu, která vedla k definitivnímu pádu Viktora Janukovyče a jeho útěku do Ruské federace,“ upřesňuje komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Vyšetřování ale zatím nezjistilo, kdo do davu demonstrantů střílel.

Ruský generální prokurátor Jurij Čajka uvedl, že Rusko oficiálně nedostalo z Ukrajiny oficiální žádost o vydání Janukovyče.

„Pokud jsou na ruském území, tak to asi mnoho neznamená. Rusko dle mého soudu v žádném případě Janukovyče, ani nikoho dalšího nevydá. Na seznamu jich je celkem 24,“ říká Dvořák.

„O samotném Viktoru Janukovyčovi se předpokládá, že na území Ruské federace je. Když pořádal tiskové konference, během roku jich bylo několik, tak to bylo vždy v Rostově na Donu, který leží kousek od ukrajinské hranice. Automaticky se předpokládá, že Janukovyč bude někde poblíž,“ dodává komentátor.

Martin Dorazín, Libor Dvořák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme