IS poprvé zaútočil na území Turecka, armáda palbu opětovala

Nejméně jeden turecký voják zemřel a další dva utrpěli zranění po přestřelce s radikály z takzvaného Islámského státu (IS) u hranic se Sýrií. Potvrdila to turecká armáda. Ta opětovala střelbu s použitím tanků a údajně nejméně jednoho ozbrojence IS zabila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní situace v Turecku se zhoršuje. Policista střeží ulici

Bezpečnostní situace v Turecku se zhoršuje. Policista střeží ulici | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtek odpoledne začalo asi 10 ozbrojenců Islámského státu střílet na tureckou pohraniční hlídku. Při tom jednoho tureckého vojáka zabili a dva zranili. Ozbrojenci tak údajně jednali kvůli tomu, že se pokusili dostat na turecké území, ale Turci jim v tom zabránili.

Turecká armáda opětovala střelbu i s využitím tanků. Na straně Islámského státu byli údajně také mrtví. V podvečer přestřelky ustaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Incident u tureckého města Kilis popisuje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

K incidentu došlo u města Kilis, které je na hlavní cestě spojující severosyrské Aleppo s Tureckem. Kilis leží asi 130 kilometrů západně od města Suruç, kde v pondělí sebevražedný atentátník usmrtil nejméně 32 lidí.

Turecko má se Sýrií 900 kilometrů dlouhou hranici a v minulosti čelilo silné kritice, že přes ní pouští radikály do Sýrie i zpět.

"Musíme posílit ostrahu hranic bez toho, aby ovlivnila humanitární pomoc směrem do Sýrie. Je ale třeba zabránit teroristům a cizím bojovníkům v přechodu hranic. Takzvaný Islámský stát je skutečně nebezpečný a naše kroky budou směřovat specificky proti němu," řekl turecký vicepremiér Bilent Arinč.

Kvůli rostoucímu napětí na syrsko-turecké hranici spolu po telefonu mluvili americký a turecký prezident o spolupráci v boji proti ozbrojencům z takzvaného Islámského státu. Ankara se zatím do mezinárodní koalice, která bojuje proti radikálům, nezapojila.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme