Islámského duchovního Choudaryho čeká rozsudek. Zradikalizoval stovky muslimů

Výši trestu si v úterý u londýnského soudu vyslechne radikální islámský klerik Anjem Choudary . Toho už soud shledal vinným z podpory tzv. Islámského státu a ze shánění rekrutů pro tuto organizaci, která je v Británii zakázaná. Choudaryho se britské úřady snažily dostat za mříže už řadu let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zatkli i radikálního klerika Anjema Choudaryho (na archivním snímku)

Policisté zatkli i radikálního klerika Anjema Choudaryho (na archivním snímku) | Zdroj: Reuters

Na duchovního dopadla ruka zákona až v roce 2014, kdy Choudary odpřisáhl věrnost tzv. Islámskému státu. Dlouhá léta se radikální duchovní zaštiťoval právem na svobodu vyjadřování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie. Rozsudek nad radikálním duchovním

Britští odborníci odhadují, že klerikovy veřejné projevy pomohly radikalizovat stovky lidí, včetně osob odsouzených později za závažné delikty související s terorismem.

Dean Haydon z Metropolitní policie pro Guardian uvedl, že policisté během vyšetřování prošli 12 terabytů dat, která za 20 let o Choudarym nashromáždili.

Klerikovi, od něhož se muslimské organizace ve Spojeném království dlouhodobě distancují, hrozí desetiletý nepodmíněný trest.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme