Islandskou největší sopkou otřáslo zemětřesení. Těžko říct, jestli dojde k erupci, říká geoložka

Islandští vědci naměřili několik slabších zemětřesení pod kráterem sopky Katla. To by mohlo naznačovat její rostoucí aktivitu. Přes 1 500 metrů vysoká hora totiž patří mezi největší islandské vulkány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Island – Mohutný ledovec Mýrdalsjökullu, pod nímž se skrývá aktivní sopka Katla, je na dohled dva dny, než se člověk dostane přes sedlo pod ledovcem a zamíří na konec treku na pobřeží oceánu

Island – Mohutný ledovec Mýrdalsjökullu, pod nímž se skrývá aktivní sopka Katla, je na dohled dva dny, než se člověk dostane přes sedlo pod ledovcem a zamíří na konec treku na pobřeží oceánu | Foto: Natálie Šírová

Katla naposledy explodovala před více než sto lety. I když ale vědci od té doby zaznamenali několik menších erupcí, nikdy se magma nedostalo skrz ledovcový příkrov.

Podle tamní geoložky Pavly Waldhauserové-Dagsson je otřesy sopky velmi důležité sledovat. Jedině tak se prý dá s jistotou říci, zda se blíží erupce. Zemětřesení, které se nedávno na místě odehrálo, podle ní dosahovalo až tří stupňů Richterovy škály.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otřesy sopky je podle tamní geoložky Pavly Waldhauserové-Dagsson velmi důležité sledovat. Jedině tak se prý dá předvídat erupce.

Geoložka přesto uvádí, že to nejspíš neznamená nic nebezpečného. „To magma si prostě hledá cestu k povrchu, ale není vyloženě zaručeno, že v blízké budoucnosti dojde k erupci,“ vysvětluje Waldhauserová-Dagsson.

Obyvatelé ale podle ní panikařit nemusí. Evropská média prý velmi přehání. „Je to normální. Island je zvyklý na to, že se tu každý den odehraje několik set slabších zemětřesení,“ ujišťuje geoložka.

Vulkán Katla leží jen kousek od sopky Eyjafjallajökull, která v roce 2010 kvůli oblakům popela zastavila leteckou dopravu nad částí Evropy. V současné době vědci celou oblast nonstop monitorují.

Ondřej Patrovský, Pavla Waldhauserová-Dagsson Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme