Itálie se rozloučila s oběťmi zemětřesení státním pohřbem, vlajky v celé zemi visí na půl žerdi

V italském Ascoli Piceno se dnes koná státní pohřeb 35 obětí středečního zemětřesení, při kterém přišlo o život nejméně 290 lidí. Biskup Giovanni D'Ercole během smuteční mše v tamní tělocvičně vyzval truchlící, aby opět nalezli odvahu vybudovat své domovy i celou komunitu. Na pohřeb přijel také italský prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biskup Giovanni D'Ercole během smuteční mše

Biskup Giovanni D'Ercole během smuteční mše | Zdroj: Reuters

„Nebojte se dát najevo své utrpení, ale neztrácejte odvahu. Společně si postavíme domy a kostel. Společně znovu obnovíme život v našich komunitách, začneme od našich tradic až po trosky smrti. Společně," citovala z prohlášení biskupa agentura AP.

V tělocvičně byly vystaveny tři řady rakví, na každé jméno oběti, často její fotografie a také květiny. Mezi příbuznými obětí je i mnoho zraněných, kteří se účastní ceremonie s obvazy či šrámy na tvářích, popsala reportérka americké televize CNN.

Mezi rakvemi byly i dvě bílé, které patřily dvěma z celkového počtu 21 dětí usmrcených při zemětřesení. Nejmladší oběti bylo pět měsíců, nejstarší 93 let.

Vlajky v celé zemi visí na půl žerdi, stísněná atmosféra pak panuje v nejpostiženějších oblastech, především ve městě Amatrice. Právě do této horské obce v sobotu ještě před státním pohřbem zamířil i prezident Mattarella.

Poděkoval záchranářům, kteří se mnohdy holýma rukama snažili z trosek vyprostit veškeré přeživší. Mattarellu doprovázel starosta města Sergio Pirozzi, který mu v ulicích ukazoval rozsah zkázy.

Počet obětí dál stoupá

Mezitím záchranáři vyprostili z trosek další těla, počet obětí středečního zemětřesení se tak opět zvýšil. Mrtvých je nyní 290, uvedly italské úřady. Nejvíce zasaženo bylo město Amatrice, kde přišlo o život 230 lidí, dalších 11 jich zahynulo v Accumoli a 49 ve městě Arquato del Tronto. Zraněno bylo 387 lidí.

V prvních hodinách po zemětřesení se záchranářům podařilo vyprostit zhruba 240 přeživších. Podle televize BBC se ale od středečního večera nepodařilo v troskách najít nikoho živého.

Úřady jsou ale odhodlané v pátrání po možných přeživších pokračovat. Záchranáři pak hlavně musejí objevit všechny pohřešované. Práce komplikuje obtížný terén a následné dotřesy, kterých už bylo od středy na tisíc.

Bez střechy nad hlavou

Tisíce lidí jsou také bez střechy nad hlavou. Úřad civilní obrany tvrdí, že přístřeší zatím poskytl asi dvěma tisícům lidí a má ještě volných asi 1400 míst. Někteří lidé ale mají strach, aby na ně vláda nezapomněla.

Premiér Renzi nicméně veřejnost uklidňuje, že úřady nikoho bez pomoci nenechají. Ostatně i proto vláda ve čtvrtek schválila vyhlášení stavu nouze, který umožní rychlejší pomoc potřebným.

Pochybuji, že by se chtěl po zemětřesení někdo vracet, říká lékárník ze zničeného Accumoli

Číst článek

V první fázi vláda uvolnila na pomoc v přepočtu zhruba jeden a čtvrt miliardy korun, celkem chce poskytnout víc než šest miliard.

Právě peníze budou v následujících dnech nejvíc potřeba. Představitelé postižených regionů už vyzvali veřejnost, aby přestala posílat potraviny a základní potřeby, protože těchto věcí je dostatek. Jestli prý lidé chtějí pomoci, mají přes oficiální sbírky věnovat peníze.

Italský prezident Sergio Mattarella (uprostřed) v doprovodu starosty obce Amatrice Sergia Pirozziho (vlevo) | Foto: Reuters

Poničená soška Panny Marie na místě zemětřesení | Foto: Reuters

Zemětřesení v Itálii- výběr | Foto: ČTK

Robert Mikoláš, ČTK, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme