Itálie znovu drží státní smutek za oběti zemětřesení. V Amatrice pohřbí další mrtvé

V Itálii pohřbí další oběti zemětřesení z minulého týdne. Se svými blízkými se obyvatelé nejhůř postiženého města Amatrice měli původně rozloučit na letišti v asi 60 kilometrů vzdáleném Rieti, na poslední chvíli si ale vymohli přesun státního pohřbu do svého města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíce lidských obětí, 184, je hlášeno z městečka Amatrice

Nejvíce lidských obětí, 184, je hlášeno z městečka Amatrice | Foto: Emilio Fraile | Zdroj: ČTK

Pozůstalí žádali přesun pohřbu do zničeného města třeba na policejní stanici. Někteří dokonce odmítali na případné rozloučení do Rieti odjet. Změnu místa nakonec oznámil na Twitteru premiér Matteo Renzi, který na obřad sám přijede. Pohřeb tak proběhne na okraji zničeného středověkého centra Amatrice.

Renzi na dnešek vyhlásil už druhý den státního smutku. První byl v sobotu, kdy pohřbili první oběti zemětřesení ve městě Ascoli Piceno. Otřesy zabily ve střední Itálii 292 lidí.

Dva a půl tisíce nadále zůstává bez domova. Někteří přespávají ve stanech, další na hřišti nebo v autech. Úřady jim zatím hledají lepší dočasná obydlí, zvažují třeba stavbu provizorních dřevěných domů. Amatrice leží vysoko v horách a brzy tam bude chladno.

Premiér Matteo Renzi chce představit plán, který by měl snížit škody po dalších zemětřeseních. Vláda také jmenuje zvláštního komisaře, který dohlédne na to, aby opravy byly rychlé a peníze šly tam, kam mají.

Zemětřesení v Itálii- výběr | Foto: ČTK

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme