Italové v Jónském moři zachraňují další loď s uprchlíky, kterou opustila posádka

Italská pobřežní stráž zachraňuje další nákladní loď s uprchlíky, kterou opustila posádka. Asi stometrové plavidlo jménem Ezzadeen plulo pod vlajkou Sierry Leone. Na jeho palubě bylo 400 až 450 běženců, mezi kterými jsou i děti a těhotné ženy. Armáda se snaží na palubu dopravit námořníky, kteří by opuštěné běžence dopravili do bezpečí. O záchranu více než čtyř set uprchlíků se pokusí také islandská loď Tyr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jen za loňský rok se do Itálie po moři pokusilo dostat přes 100 tisíc běženců

Jen za loňský rok se do Itálie po moři pokusilo dostat přes 100 tisíc běženců | Zdroj: Reuters

„Kvůli rozbouřenému moři se k lodi nemůžou dostat další plavidla, a proto tam spouštíme záchranáře z vrtulníku. Ale i v tom nás zase omezuje silný vítr," vysvětlil televizi Rai komplikace při záchranné operaci Filippo Marini z italské pobřežní stráže. Při akci proto pomáhají vojenské vrtulníky.

Loď se objevila v Jónském moři asi 60 kilometrů od italského pobřeží. Jen dva dny předtím v nedalekém přístavu Gallipoli skončilo další plavidlo bez posádky s více než 760 převážně syrskými uprchlíky.

Jen za loňský rok se do Itálie po moři pokusilo dostat přes 100 tisíc běženců. Tisíce z nich cestu každoročně nepřežijí.

Loď v Jónském moři nedaleko přístavu Gallipoli | Foto: Český rozhlas

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme