Italská pobřežní stráž zajistila další loď se 450 uprchlíky, kterou opustila posádka

Už podruhé za poslední týden zachraňuje italská pobřežní hlídka společně s plavidly agentury Evropské unie Frontex uprchlíky na opuštěné nákladní lodi. Plavidlo Ezadeen, které pluje pod vlajkou Sierry Leone, veze na palubě na 450 lidí - podle úřadů pravděpodobně uprchlíků ze Sýrie. Loď včera vyslala nouzový signál poté, co ji opustila posádka. Plavidlo teď táhne do přístavu jiná loď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před dvěma dny musela italská pobřežní stráž zasahovat na lodi Blue Sky M plující pod moldavskou vlajkou

Před dvěma dny musela italská pobřežní stráž zasahovat na lodi Blue Sky M plující pod moldavskou vlajkou | Zdroj: Reuters

Plavidlo s porouchanými motory se stalo zcela neovladatelným a hrozilo, že se rozbije o břehy jižní Itálie.

Záchranný tým dnes s pomocí vrtulníku dostal na palubu šest příslušníků pobřežní stráže. Ti dokázali plavidlo stabilizovat a připojili ho k islandské lodi Tyr z mise Frontex, která jej odtáhne do přístavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj při odtahování plavidla s uprchlíky do přístavu shrnul spolupracovník ČRo Josef Kašpar

„Podobné akce nás stojí spoustu zdrojů, museli jsme k té lodi vyslat vrtulníky, hlídky na člunech a tak dále. Ale vždycky jsme připraveni takovou situaci zvládnout,“ řekl pro britskou BBC Andrea Tassara z italské pobřežní stráže.

Šéf stráže Filippo Marini řekl, že loď je mimo nebezpečí.

Obchodní plavidlo Ezadeen plující pod vlajkou Sierry Leone se v noci na dnešek nacházelo asi 65 kilometrů od jihoitalského přístavu Leuca.

„Vzhledem k velmi nepříznivým povětrnostním podmínkám není jisté, zda bude loď odtažena do původně zamýšleného přístavu Crotone, nebo se bude muset najít přístav bližší,“ informoval spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar.

„Loď vyplula z jistého přístavu v Turecku, ale ještě se neví kdy. Problém je také nalézt kapacitu pro uprchlíky, které je třeba i ošetřit.“

Italové v Jónském moři zachraňují další loď s uprchlíky, kterou opustila posádka

Číst článek

Ubytování v těchto případech pomáhá podle Kašpara nalézt místní samospráva za pomoci prefektury. Následuje lékařská prohlídka, zabezpečení šatstva a stravy.

„Pak začne celý proces, při kterém se zjišťuje nárok na udělení politického azylu, nebo zda jde o prostý útěk z čistě ekonomických důvodů,“ informoval spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar. Situace na samotné lodi se podle něj zdá stabilizovaná.

Nouzový signál vyslal pasažér

Dokud nevysadily motory, loď se pohybovala rychlostí sedmi uzlů (asi 13 kilometrů za hodinu). Letoun italské pobřežní stráže ji objevil, když se nacházela asi 130 kilometrů od italského pobřeží, a to díky nouzovému signálu vyslaným jedním z cestujících.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na pašeráckých trasách ve Středomoří mluvil námořní kapitán bývalých československých zaoceánských lodí Karel Zeman

Na palubě jsou podle šéfa italské pobřežní stráže Mariniho zejména uprchlíci ze Sýrie, a to včetně žen a dětí.

Jde už o druhý podobný incident za poslední dva dny, kdy se uprostřed moře ocitla loď s uprchlíky bez posádky.

V úterý musela italská pobřežní stráž zasahovat na lodi Blue Sky M plující pod moldavskou vlajkou. Na její palubě bylo skoro 800 uprchlíků převážně ze Sýrie, posádka, kterou tvořili pašeráci lidí, ji ale ještě před doplutím k Itálii opustila.

Agentura EU Frontex kvůli přílivu uprchlíků monitoruje italské pobřežní vody od listopadu. Převádění ilegálních migrantů se podle ní stalo velmi výnosným byznysem.

Loď v Jónském moři nedaleko přístavu Gallipoli | Foto: Český rozhlas

ČTK, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme