Lodě zachránily o víkendu ve Středozemním moři přes 4000 uprchlíků

Víc než čtyři tisíce uprchlíků zachránily od začátku víkendu ve Středomoří italské, řecké a francouzské lodě. Migranty při několika záchranných operacích evakuovaly z dřevěných a gumových člunů, neschopných plavby. U Egypta pak zachránilo tamní námořnictvo tři desítky dalších uprchlíků. I přes tuto snahu se několik lidí utopilo. Nejvíc zachráněných lidí odvážejí evropské lodě do přístavů v jižní Itálii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lodě italské a francouzské pobřežní stráže pátrají po dalších plavidlech s běženci

Lodě italské a francouzské pobřežní stráže pátrají po dalších plavidlech s běženci | Zdroj: Reuters

Další záchranná plavidla jsou v akci a v pohotovosti zůstanou trvale. Letní měsíce jsou tradičně hlavní sezónou pro nebezpečné výpravy přes moře, které organizují pro uprchlíky za úplatu kriminální gangy.

Státy Evropské unie slíbily ztrojnásobit dotace na záchranu přistěhovalců po dubnové tragédii u Libye, při které zahynulo až devět set uprchlíků.

Záchranné plavidlo posílá do Středozemního moře také nevládní organizace Lékaři bez hranic. Podle šéfa mise Chrise Catramboneho totiž není reakce Evropské unie na uprchlickou krizi dostatečně silná.

Stále více migrantů se snaží dostat do západní Evropy také balkánskou cestou. Podle evropské pohraniční agentury Frontex loni přišlo bez povolení do zemí EU víc než čtvrt milionu migrantů. To je víc než dvojnásobek proti předchozímu roku.

Jan Prokeš, kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme