Italský prezident Napolitano rezignoval, odchází ze zdravotních důvodů

Italský prezident Giorgio Napolitano složil funkci. 89letý politik odchází do důchodu po necelých devíti letech v úřadu ze zdravotních důvodů. Italský parlament bude novou hlavu státu volit koncem ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Giorgio Napolitano opouští společně s manželkou Clio prezidentský palác

Giorgio Napolitano opouští společně s manželkou Clio prezidentský palác | Zdroj: Reuters

Napolitanovu rezignaci potvrdil v úterý i italský premiér Matteo Renzi. Během projevu v Evropském parlamentu ve Štrasburku prohlásil, že Napolitano odstoupí z funkce ‚v příštích hodinách‘.

Prezident svůj krok už dříve vysvětlil tím, že ve svých 89 letech čelí rostoucím potížím při výkonu funkce hlavy státu.

V úterý se při jedné akci v prezidentském paláci Napolitano přítomným svěřil, že už se na změnu ve svém životě těší. "Samozřejmě, že se těším domů," uvedl. "Je mi tady dobře, všechno je úžasné, ale je to trochu vězení. Doma se budu cítit dobře, půjdu se projít," dodal prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rezignaci italského prezidenta mluví spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar

Napolitano nastoupil do svého druhého funkčního období v roce 2013, i když původně už tehdy kandidovat nechtěl. Ve funkci nakonec zůstal, když se parlament nedokázal ani po pěti kolech hlasování dohodnout na jméně jeho nástupce.

Po Napolitanově odstoupení bude úřadujícím prezidentem současný předseda Senátu Pietro Grasso. Zákonodárci pak budou mít 15 dní na to, aby začali vybírat jeho náhradníka. Volba nového prezidenta by se mohla uskutečnit 28. ledna.

89letý Giorgio Napolitano, bývalý komunista, byl prezidentem zvolen poprvé v roce 2006. O druhý mandát se v roce 2013 ucházet nechtěl, ale kvůli svízelné politické situaci, kdy se v parlamentu nedařilo najít potřebnou většinu pro zvolení jeho nástupce, nakonec ke kandidatuře svolil. Sehrál pak klíčovou roli při sestavování vlády po předčasných parlamentních volbách, které skončily patem.

Premiér Renzi věří, že kandidáta, kterého vybere jeho vládnoucí koalice, schválí i ostatní parlamentní strany. Volba je ale tajná a proto také hůř předvídatelná. Kdyby se nového prezidenta vybrat nepodařilo, mohlo by to vést až k předčasným parlamentním volbám.

Mluví se o tom, že by Napolitana mohl vystřídat politik Romano Prodi. „Dosud se hovořilo o Prodim i jiných osobnostech,“ potvrzuje spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar.

„Současný premiér Matteo Renzi bude chtít někoho, kdo by ho příliš nezastínil. Na druhé straně opozice i někteří lidé v jeho vlastní straně, kteří se obávají toho, že je příliš silný (Renzi – pozn. red.), by raději měli někoho, kdo by mu občas dokázal říci ne. Právě na této dohodě bude záviset, jak dlouho bude celé hlasování trvat. Někdy v 60. letech došlo k hlasování asi 22krát.

Volba prezidenta je v Itálii tajná. Hlasuje při ní zhruba tisícovka poslanců, senátorů a zástupců regionů. V prvních třech kolech je ke zvolení potřeba dvoutřetinová většina všech hlasů, v dalších kolech pak už jen prostá většina.

Helena Šulcová, ČTK, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme