Jakešovi, Štrougalovi a dalším hrozí v Německu doživotí, říká právník žalující strany

Nejvyšším představitelům Komunistické strany Československa hrozí v Německu až doživotí za zabití pěti německých občanů na československých hranicích. Řekl to advokát Konrad Menz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milouš Jakeš

Milouš Jakeš | Foto: Tomáš Adamec

Menz, který za Platformu evropské paměti a svědomí podal trestní oznámení, se ale domnívá, že případné tresty budou nižší.

Šance, že budou někdejší nejvyšší představitelé státu obžalování, je podle něj padesátiprocentní. Nejvyšší státní zástupce nyní přezkoumává předložené podklady, které mají stovky stran. Některé vycházejí z informací z českých a slovenských archivů. Jak dlouho bude úvodní přezkoumání trvat, zatím není jasné.

V případě, že by byli obvinění obžalováni, museli by být vydání, protože v Německu není možné někoho odsoudit v nepřítomnosti.

Obžalobě čelí 54 českých a 13 slovenských občanů. Mezi nimi jsou i bývalý šéf komunistické strany Milouš Jakeš a komunističtí premiéři Lubomír Štrougal a Peter Colotka.

Obviněni jsou z toho, že za jejich působení zemřelo na československých státních hranicích pět německých občanů. Ti byli zabiti československou pohraniční stráží.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme