Jako kdybych pil hvězdy, prohlásil o šampaňském jeho objevitel Dom Perignon

Závěr roku je ve většině zemí celého světa spojený se šampaňským. Malý region východně od Paříže se dnešním dnem stává absolutním světovým králem. Alespoň jednou za rok chce řada lidí ochutnat pravé šampaňské, a tak se může říkat jenom vínu, které je právě odtud, z kraje Champagne. Dnes je šampaňské tak populární, že poptávka po něm výrazně převyšuje nabídku. Toto víno se přitom zrodilo naprostou náhodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šampaňské, víno, nový rok, přípitek

Šampaňské, víno, nový rok, přípitek | Foto: Rosen Georgiev

„Stáli u toho Angličané, kteří dováželi z Francie tichá vína, tedy taková, která pijeme běžně,“ vypráví Philipe Saint Seuliux z Epernay, který se výrobě šampaňského věnuje celý život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šampaňské je typickým přípitkem při oslavách příchodu Nového roku. O luxusním francouzském moku natáčel v Epernay v Champagni Jan Šmíd

„Ale vína v sudech začala kvasit, vlastně zde samovolně docházelo k maceraci a začaly se tvořit bublinky. Tak se zrodilo šampaňské a později už se takto vyrábělo úmyslně. U jeho zrodu byl Dom Perignon,“ dodává Philipe.

Právě Dom Perignon o šampaňském prohlásil: „Je to, jako kdybych pil hvězdy.“

V Champagni najdete stovky drobných vinařství. Někde vyprodukují stovku lahví ročně, ve velkých domech pak třeba i sto tisíc.

Je to víno, které má budoucnost. Je drahé, protože poptávka výrazně převyšuje nabídku. Philipe zastupuje známé vinařství Paul Roger, které patří mezi opravdové legendy.

Sekt postavte na dno a vychlaďte na tři stupně. Jahody nejsou nutností

Číst článek

„Šampaňské Paul Roger pil už Winston Churchill. Je to vyhlášená značka, která má zajímavou historii počínaje anglickým dvorem,“ říká Philipe.

V Epernay v kraji Champagne najdete Avenue du Champagne - ulici, kolem níž jsou dvě desítky šampaňských domů. Říká se jí Nejdražší ulice na světě.

„Vlastně je to víno pro tuto oblast typické, protože v sobě má všechny tři základní odrůdy - tedy Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier a je výsledkem asambláže ze 40 různých políček. Dnes má takový věhlas, že jeho akcie koupili Rotschildové. Musíte ho ochutnat,“ směje se.

A co je pro šampaňské ještě typické? Stačí se zeptat jakéhokoliv Francouze, odpověď bude vždy stejná.

„Je to víno spojené s koncem roku. Nedovedu si představit žádné jiné víno, které bych na závěr roku pila. Šampaňské je vždy milé,“ uzavírá třicetiletá učitelka z Paříže.

Jan Šmíd, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme