Jako z Hitchcockova hororu. Západ Anglie se potýká s agresivními racky

Západní Anglie se v posledních týdnech potýká s nepříjemnými útoky racků. Zpráva, která vypadala provinčně, se v okurkové sezoně stala skoro celostátní agendou. K tématu se totiž vyjádřil i sám britský premiér David Cameron. Drzost racků podle místních přesáhla všechny meze a na pobřeží se prý dějí věci jako z Hitchcockova hororu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Racky láká především jídlo (ilustrační foto)

Racky láká především jídlo (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jedno ze starších videí na YouTube ukazuje racka, jak se přikrádá k piknikující skupince na trávníku, pak se zmocní sendviče a běží s ním pryč.

Podobné případy hlásí lidé z hrabství Cornwall denně. Nejde o to, že by nebyli na racky zvyklí, koneckonců Cornwall je ze tří stran obklopený mořem. Ptáci jsou ale údajně stále agresivnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Západ Anglie se potýká s agresivními racky. Téma, k němuž se vyjádřil i britský premiér, zaujalo Vojtěcha Bergra

Nedávno racek zranil čtyřletého chlapce, když mu chtěl vyškubnout z ruky párek. Racci také uklovali k smrti yorkshirského teriéra a malou želvičku.

Všechny případy zaujaly nejen bulvární média a o raccích se začalo mluvit na všech úrovních. Regionální stanice BBC se na agresivní ptáky vyptávala dokonce i premiéra Davida Camerona. Ten se snažil z ornitologické otázky vybruslit univerzální odpovědí.

„Četl jsem v novinách, co všechno ti ptáci vyvádějí. Musíme s tím něco dělat. Je to velký problém, který si žádá velkou debatu,“ prohlásil.

Vodní pistole pro hosty nebo odstrašující nátěr na kandelábrech

Odstřel racků ale komplikuje to, že jsou chránění. Některé restaurace v přímořských letoviscích tak řeší problém provizorně třeba natahováním sítí. Některé dokonce podle deníku Guardian vybavují hosty vodními pistolemi proti ptákům.

Jinde zase zkoušeli natřít sloupy veřejného osvětlení reflexní barvou, která má racky odstrašit. Útoky seshora zobákem napřed to ale zastaví jen těžko.

Ochránci zvířat navíc varují před hysterickým honem na ptáky. Lidé by si podle nich měli nejdřív uklidit před domem odpadky, které racky lákají.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme