Je to diverzant, řekla ruská tajná služba. Soud na Krymu poslal muže do vazby

Krymský soud v sobotu uvalil dvouměsíční vazbu na Andreje Zachtěje, který je podezřelý z přípravy teroristických útoků na poloostrově. Ruští vyšetřovatelé také vyslýchají druhého z údajných ukrajinských diverzantů. Vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem se vyostřily poté, co se podle Moskvy skupina ukrajinských záškodníků pokusila proniknout na Krym. Poloostrov je od roku 2014 anektován Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na letišti v krymském Simferopolu

Ruští vojáci na letišti v krymském Simferopolu | Foto: Voice of America

Ruské tajné služby obvinily Andreje Zachtěje - obyvatele Krymu - ze zajišťování činnosti ukrajinské diverzní skupiny.

Ministerstvo obrany v Kyjevě to ale odmítá. Zadržení lidé na Krymu podle ministerstva nikdy nebyli příslušníky rozvědky. Neexistuje prý ani 37. prapor 56. brigády, k němuž měli podle Moskvy podezřelí patřit.

Obvinění označil za neopodstatněná také ukrajinský prezident Petro Porošenko, který po telefonu mluvil s americkým viceprezidentem Josephem Bidenem.

Údajný incident vyostřil vztahy Ruska a Ukrajiny

Důvodem vyostřených vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou je údajný incident z minulého víkendu. Skupina ukrajinských záškodníků se podle Moskvy pokusila proniknout na Krym. Při přestřelkách s diverzními a teroristickými silami na Krymu údajně zahynuli dva ruští vojáci a několik dalších utrpělo zranění.

Cílem bylo podle Moskvy poškodit důležitou infrastrukturu na poloostrově a destabilizovat situaci před zářijovými parlamentními a místními volbami.

Ruský prezident Vladimir Putin označil údajný útok za „hloupou a zločinnou akci“. Rusko podle něj nepřejde vraždu dvou svých vojáků bez povšimnutí. Premiér Dmitrij Medveděv pak v pátek pohrozil Ukrajině přerušením diplomatických styků.

Ukrajinské speciální síly vtrhly na Krym, tvrdí Rusko. Kyjev označil informaci za vymyšlenou

Číst článek

Mluvčí ukrajinské zpravodajské služby ale ruská obvinění popřel. „Je to vymyšlená informace," řekl agentuře Reuters.

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka jsou ruská obvinění nesmyslná a cynická „stejně jako tvrzení o absenci ruských vojsk v Donbasu". Ruské fantazie jsou podle něj jen záminkou k novým vojenským hrozbám na adresu Ukrajiny.

Ukrajinský velvyslanec při Radě Evropy Dmytro Kuleba pak připomněl, že podobné incidenty se odehrály i těsně před vypuknutím rusko-gruzínské války v srpnu 2008.

„Není to ještě casus belli (důvod k vyhlášení války), ale Rusko pro casus belli aktivně střádá podobné historky," řekl při Kuleba.

Uzavření přechodů a nefungující internet

Situace na hranici mezi Ukrajinou a okupovaným Krymem je nepřehledná. Ukrajinský prezident Petro Porošenko na základě obvinění uvedl do zvýšené bojové pohotovosti všechny vojenské jednotky poblíž Krymu.

Rusko vyslalo na Krym obranný raketový systém S-400 Triumf. Přezbrojení na nejmodernější protiraketový systém ale avizovalo už minulý měsíc.

Raketový systém S-400 | Foto: CC BY 3.0 Vitaly V. Kuzmin

Počátkem týdne Rusko bez vysvětlení uzavřelo tři ze čtyř hraničních přechodů. Na severu poloostrova pak v pondělí přestalo fungovat internetové spojení, podle operátorů na žádost ruských státních orgánů.

V médiích se objevily nepotvrzené zprávy, že Rusko přesouvá k hranici mezi Ukrajinou a anektovaným Krymem vojenské jednotky. Podle ukrajinského ministerstva obrany začaly počátkem týdne na severu poloostrova ruské vojenské manévry.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov na jaře 2014 po spěšně zorganizovaném referendu. Začlenění Krymu drtivá většina států neuznala.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme