Je to způsob života, říkají čeští manželé o svém podnikání v Řecku

Dlouhotrvající krize většinu cizinců z Řecka vyhání. Na ostrově Lefkada ale žije český pár, který se žádnou krizí odradit nedá. Eva Brožová s Karlem Stroblem si vytvořili svůj ráj, který nazvali Eden. Jsou to tři vilky u moře, které v létě pronajímají turistům. Ostrov milují i přesto, že se neustále potýkají s byrokracií a stále novými daněmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Brožová a Karel Strobl - český manželský pár spokojený se svým životem na Lefkadě

Eva Brožová a Karel Strobl - český manželský pár spokojený se svým životem na Lefkadě | Foto: Pavla Smetanová

„Takže Evropa. Můj sen a podmínka byly, aby domy byly přímo u moře, abych se mohla vykoupat. A tak jsem pochopila, že jedině Řecko," dodává Eva, jak si v 50 letech začala plnit svůj sen.

Tehdy, před 10 lety, se seznámila s nynějším manželem Karlem, který se na stavbu vilek na divokém jihu Lefkady vrhl s pomocí albánských a polských dělníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je třeba jít za svým snem, řekli na Lefkadě Pavle Smetanové čeští manželé Eva a Karel

„Tady mám dílnu, kde mám úplně všechno, na co si vzpomeneš. Vrtačky, brusky. Všechno, kromě svářečky,“ ukazuje.

Svého rozhodnutí usadit se v cizí zemi, nelitovali. „Já nikdy,“ říká Eva. „Když jsem tu byl v zimě sám a pršelo a měli přijet řemeslníci a nepřijeli,“ připouští Karel.

„Nikomu to nedoporučuji jako investici. Není to investice, ale způsob života,“ míní Eva. „Chci bydlet u moře a bude mě to živit. Ta investice se ale nevrátí. Jsme tu však šťastní.“

„Oni jsou skvělí, pohostí tě, dají poslední košili, ale nesmíš s nimi dělat byznys,“ chválí tamní Řeky Eva.

Pánové Karel a Kostas | Foto: Pavla Smetanová

Karel má zkušenosti z místního kafenía, řecké tradiční kavárny, kam si chodí popovídat s místními dědečky a kde se také naučil velmi slušně řecky.

„Já jsem nikdy neměl rád velká města. Lidé jsou upřímní. Číst jsem se naučil na šesti lekcích a řecky umím slangem, tak se tomu na úřadech smějí.“

Zdá se, že ve vesnici je mají opravdu rádi.

„Navenek jsou moc hodní, do jejich nitra nevidím. Máme je jako rodinu, " usmívá se bezzubý majitel kafenía Kostas, který si s námi připíjí ouzem.

Pavla Smetanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme