Jean-Marie Le Pen má pozastavenou činnost ve straně, kterou kdysi zakládal

Francouzská nacionalistická strana Národní fronta pozastavila členství svému spoluzakladateli a dlouholetému předsedovi Jean-Marie Le Penovi. Jeho dceři Marine Le Penové, která v současnosti stojí v čele strany, vadí jeho kontroverzní výroky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen | Zdroj: Reuters

Jean-Marie Le Pen se třeba nechal v jednom rozhovoru slyšet, že plynové komory byly pouhým detailem druhé světové války.

Obhajoval také francouzského kolaboranta s nacistickým Německem Phillipa Pétaina. Ostře se Le Pen vyjadřuje také i imigrantech. Za přistěhovalce třeba označil současného francouzského premiéra Manuela Vallse, který se narodil ve Španělsku.

Kontroverzní slova se nelíbí hlavně jeho dceři, šéfce Národní fronty Marine Le Penové, která se snaží stranu zbavit nálepky radikalismu a antisemitismu.

Jean-Marie Le Pen a jeho dcera Marine Le Penová na prvomájovém mítinku v Paříži | Foto: Reuters

Europoslankyně chce za dva roky kandidovat na prezidentku, a usiluje proto o rozšíření své voličské základny. Le Penová svému otci už dřív vyhrožovala, že ho ze strany vyhodí. Jean-Marie si byl ale dosud svou pozicí velmi jistý.

Strana může Le Penovi odejmout titul čestného předsedy

To se ale v tuto chvíli změnilo. Strana mu dočasně pozastavila členství a na sjezdu za tři měsíce bude řešit, jestli ho zbaví definitivně i postu čestného předsedy.

Spory v rodině Le Penů trvají už léta. Jean-Marie se k tomu jednou vyjádřil tak, že člověka vždycky zradí ti nejbližší.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme