První muž obviněný z válečných zločinů v Sýrii stanul před německým soudem

Ve Frankfurtu nad Mohanem začíná proces s jednadvacetiletým občanem Německa. Obviněný je z válečných zločinů, kterých se údajně dopustil v Sýrii. Je to poprvé, co se zvěrstva páchaná v syrské občanské válce dostávají před soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf (ilustr. obr.)

Paragraf (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka Pixabay

Mladík vystupující pod jménem Aria L odcestoval v roce 2014, kdy mu bylo 19 let, do Sýrie, kde se připojil k islamistickým milicím.

Na internetu se pak objevily fotografie, na kterých pózuje u dvou uťatých hlav zabitých civilistů nebo vládních vojáků, napíchnutých na kůly. Tyto fotografie obžalovaný nechal šířit po sociálních na sociálních sítích.

Když se Aria L, který se narodil v z Porýní a má íránské kořeny, vrátil do Německa, byl zatčený a od října 2015 je ve vyšetřovací vazbě. Soud bude jeho případ projednávat do poloviny června.

V Německu prokurátoři vyšetřují deset případů údajných válečných zločinů spáchaných v Sýrii nebo v Iráku. Jedním z obviněných je 24letý Syřan, který byl zatčen ve Stuttgartu. Údajně se podílel na únosu pozorovatele OSN poblíž Damašku v roce 2013.

Spolkový úřad pro ochranu ústavy, který v Německu vykonává funkci kontrarozvědky, před časem informoval, že v zemi žije zhruba 1100 radikálních islamistů schopných použít násilí. Asi 470 z nich je skutečně nebezpečných.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme