Jednání Merkelové, Hollanda a Putina o Ukrajině skončilo s nejasným výsledkem

Více než pět hodin jednali v Moskvě Angela Merkelová, François Hollande a Vladimir Putin o urovnání ukrajinského konfliktu. Výsledky schůzky německé kancléřky a prezidentů Francie a Ruska ale příliš jasné nejsou. Debata bude pokračovat telefonicky v neděli, tentokrát i za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzka Angely Merkelové s Vladimirem Putinem a Françoisem Hollandem v Kremlu

Schůzka Angely Merkelové s Vladimirem Putinem a Françoisem Hollandem v Kremlu | Zdroj: Reuters

Angela Merkelová, François Hollande a Vladimir Putin jednali německy a jen mezi šesti očima, bez delegací.

Spolková kancléřka a francouzský prezident před půlnocí odjeli z Kremlu na letiště bez jakéhokoli prohlášení.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov pouze uvedl, že debata byla obsažná a konstruktivní. Stejně ji zhodnotily i francouzské diplomatické zdroje.

Mluvčí Kremlu také oznámil, že jednání budou pokračovat v neděli po telefonu v takzvaném normandském formátu, tedy i za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

„Na základě návrhu prezidenta Francie a německé kancléřky se bude dál pracovat na možnosti vypracování společného dokumentu. Ten by měl prosadit příměří podle mírových ujednání z Minsku.“

Dokument by podle Peskova měl obsahovat návrhy Ukrajiny i podněty od ruského prezidenta Vladimira Putina. Text by pak měly dostat ke schválení všechny strany východoukrajinského konfliktu.

Martin Dorazín, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme