Jednání o nové slovenské vládě směřují do slepé uličky

Nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která sehrává klíčovou roli při vzniku nového kabinetu, odmítla vstup do široké pravicové koalice. Vyplývá to z dnešního vyjádření šéfa SNS Andreje Danka po sněmu jeho strany. Danko současně upřednostnil spolupráci SNS s levicovým Směrem-sociální demokracií (Směr-SD) premiéra Roberta Fica.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Robert Fico (vlevo) dostal pověření od prezidenta Andreje Kisky k sestavení vlády

Premiér Robert Fico (vlevo) dostal pověření od prezidenta Andreje Kisky k sestavení vlády | Zdroj: ČTK

SNS a Směr-SD ale nemají potřebnou většinu ve sněmovně a ostatní strany zase odmítly jednat s Ficovou stranou o sestavení vlády. Právě Fico coby předseda vítězné strany v parlamentních volbách dostal jako první pověření hlavy státu k sestavení nového kabinetu.

„Pokud nebude úspěšné první (kolo) jednání, Slovenská národní strana bude kontaktovat prezidentskou kancelář a bude ji informovat, že raději upřednostní vládu odborníků,“ řekl novinářům Danko.

Dodal, že je rovněž připraven znovu se ucházet o důvěru voličů v předčasných volbách, pokud jednání o nové vládě skončí neúspěšně. V reakci na případnou širokou koalici šesti stran pravého středu včetně SNS Danko řekl, že „vytváření hybridů by bylo ztrátou času“.

Politologové již po zveřejnění výsledků parlamentních voleb na Slovensku, které se konaly před týdnem, hovořili o volebním patu a zmiňovali možnost vypsání předčasných voleb. Do sněmovny se dostalo osm stran a hnutí včetně krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, s níž ostatní strany vyloučily povolební spolupráci. Volby sice vyhrál Směr-SD, výrazně ale ztratil. Strana premiéra Fica přišla o pohodlnou většinu ve sněmovně, která jí v roce 2012 umožnila sestavit jednobarevný kabinet.

Dodal, že lídr pravice, předseda liberální strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík, který zahájil vlastní neoficiální jednání o vzniku široké pravicové koalice, nedokáže zaručit vznik stabilní vlády.

„Sulík není celou pravicí. Je tam množství hybridních seskupení, jejichž chování nedokáže předpovídat ani jasnovidec. Já takové hazardy odmítám, protože by to bylo neodpovědné,“ uvedl Danko.

Dal tak opět najevo, že mu vadí uskupení pravého středu Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a hnutí podnikatele Borise Kollára Jsme rodina, která by byla součástí případné široké koalice. Tato uskupení podle něj nemají širší členskou základnu.

Pětice stran a hnutí pravého středu pod vedením SaS nemá ve sněmovně bez podpory SNS potřebnou většinu. SNS by naopak upřednostnila spolupráci levicového Směru-SD s pravicovými stranami.

„Nacházím ve Směru prvky sebereflexe. Jeví se mi, že mohu pravicovou politiku prosadit i v této kombinaci,“ řekl Danko, kterého dnešní sněm SNS potvrdil ve funkci předsedy strany.

Výsledky voleb do Národní rady Slovenské republiky | Foto: ČRo

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme