Jednotky NATO svedly během cvičení na Slovensku bitvu o fiktivní Karpathii

V Lešti na Slovensku se několik dní vedla bitva o vzdušný prostor fiktivní Karpathie. Během cvičení jednotek Severoatlantické aliance ji za pomoci moderní techniky hájili vojáci z osmi členských států NATO. Cvičení mělo ukázat, jak jsou na tom jednotlivé země s protivzdušnou obranou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednotky NATO na Slovensku testovaly protivzdušnou obranu

Jednotky NATO na Slovensku testovaly protivzdušnou obranu | Foto: Ministerstvo obrany Slovenské republiky

„Ta parabola, co vidíte, se točí dokola a skenuje celý vzdušný prostor. Jakmile na ní najdeme cíl, tak ji navedu a ona zaměří svůj cíl,“ popisuje Radim Janák, který měl při cvičení na povel celou četu vojáků.

„Informaci pak přenesu na odpalovák. Letadlo zachytíme a raketa se už navede sama. Přirovnáváme to trochu k počítačové hře, ale tam si to můžeme znovu nahrát od nějakého posledního uložení. Tady to nejde.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednotky NATO si na Slovensku při bitvě o fiktivní stát vyzkoušely, jak je na tom jejich protivzdušná obrana. Natáčela Eva Rajlichová

Četa Radima Janáka si na radar namalovala černého pantera, a to hlavně ze symbolických důvodů. Zvířeti se totiž přisuzuje odvaha a vytrvalost, která je inspiruje při službě.

Bránit vzdušný prostor fiktivního státu přijelo do výcvikového prostoru Lešť na středním Slovensku přes tisíc vojáků z různých zemí. Cvičení se oficiálně jmenuje Tobruk Legacy, tedy Tobrucký odkaz. Název připomíná hrdinství Čechů, kteří za druhé světové války bránili severoafrický přístav.

Česká armáda na Slovensko vyslala 170 vojáků. Náčelník generálního štábu Josef Bečvář říká, že si cestou v praxi vyzkoušeli i přesun těžké techniky.

„Všechny techniky z České republiky sem přijeli po vlastní ose, to znamená, že se tu ukázalo, že naše jednotky jsou schopné se přesunovat na velmi vysoké vzdálenosti, protože ten přesun byl kolem 650 kilometrů, což si myslím, že proběhlo velmi klidně, velmi hladce,“ dodává Bečvář.

Letos se cvičení navíc zúčastnili vojáci z Lotyšska, Polska a Slovinska.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme