Jedovatý kal v Maďarsku zabil 7 lidí. Dunaj prý neohrožuje

Dunaji nehrozí biologická nebo ekologická katastrofa. Nejnovější naměřené hodnoty vzorků vody na severu Maďarska a na Slovensku ukazují, že se podařilo zásaditý kal zneutralizovat. Počet mrtvých po protržení hráze odkalovací laguny u obce Kolontár ale stoupnul na sedm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze zaplavených domů se vynášejí zničené předměty.

Ze zaplavených domů se vynášejí zničené předměty. | Foto: Tomáš Adamec

„Ještě ráno se pátralo po třech nezvěstných, odpoledne jednoho z nich našli ve městě Devecser a později ve stejném městě i druhého. Ten byl pod vrstvou bahna na fotbalovém hřišti. Toto město leží asi tři kilometry od nádrže, od které se valilo žíravé bahno. Další oběť dnes podlehla zraněním v nemocnici,“ informoval přímo z místa katastrofy spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo na místě katastrofy byl spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek

Na místě je podle něj velmi aktivní hnutí Greenpeace. Ekologové dnes zveřejnili výsledky vlastních měření, podle kterých jsou hodnoty arsenu, rtuti a chromu pětadvacetkrát vyšší, než připouští norma.

Ve vesnici v těsné blízkosti poškozené nádrže vypukla odpoledne panika, ale poplach byl stejně jako včera planý. Další protržení stěny nádrže prý nehrozí. Příjezdové cesty do tří nejpostiženějších obcí policie uzavřela a pouští tam jen místní obyvatele.

Podle Papucseka se na některá místa už lidé nebudou moci nikdy vrátit. „V obci Kolontár je 32 domů naprosto zničených. Obnovit budovy těžce zasažené žíravým bahnem se nedá. Vláda slíbila, že postiženým postaví v blízkém okolí nové domy.“

Lidská chyba

Premiér Viktor Orbán prohlásil, že protržení hráze očividně vypadá jako lidská chyba. Stejného názoru jsou i ekologové.

„Vyšetřování teprve začíná. Ze včera máme informaci, že trestný čin byl překvalifikován a orgány činné v trestním řízení nyní vedou stíhání na neznámého pachatele za způsobení katastrofy, při níž přišlo o život mnoho lidí. U tohoto trestného činu je sazba od dvou do osmi let,“ sdělila česká velvyslankyně v Maďarsku Helena Bambusová.

Proud kontaminovaného rudého bahna napáchal velké škody na majetku i lidských životech. | Foto: Tomáš Adamec

Premiér také říkal, že některé vesnice asi budou muset být zrušené.

„Ve dvou nejhůře postižených obcích byly zničeny stovky domů do různého stupně. Neví se jistě, zda půjdou opravit a zda půjde odstranit kontaminace. Zasažená je i orná půda. Podle předběžných informací expertů může trvat tři až pět let, než se půda a voda v řece zotaví natolik, aby se tu dalo něco pěstovat,“ pokračovala velvyslankyně.

Podle jejích slov jedná vláda velmi rozhodně a kritiku na její jednání v této situaci nezaznamenala. V médiích se zatím žádné stížnosti neobjevili.

Mezinárodní komise nárůst škodlivin nezaznamenala

Jakékoli znečištění Dunaje, který měří skoro tři tisíce kilometrů, ovlivní miliony lidských životů ve velké části Evropy. Kvalitu vody proto pečlivě sleduje Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje ve Vídni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Vídni natáčel zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

„Rozhodně nás to znepokojuje, protože rozsahem jde o obrovskou havárii, kdy se po protržení stěny nádrže dostalo do přírody obrovské množství odpadu z výroby hliníku,“ říká Slovák Igor Liška. Patří do týmu, který má za úkol udržet Dunaj čistý od pramene v Německém Schwarzvaldu až po rumunskou deltu.

„Podle nejnovějších zpráv ze včerejšího monitoringu v Mošoňském Dunaji nebyly zaznamenány žádné enormě zvýšené hodnoty sledovaných parametrů, včetně hodnoty PH,“ potvrdil Liška.

Do dunajského varovného systému je zapojena i Česká republika. Je to kvůli tomu, že povodí řek Dyje a Moravy spadají pod Dunaj.

Igor Maňour, Ladislav Dvořák, Gregor Martin Papucsek, Vojtěch Berger, Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme