Jerevan na minutu utichl. Lidé uctili památku Arménů zabitých osmanskými Turky

Arménie si připomíná 1,5 milionu obětí, které zemřely na počátku 20. století při masakrech v Osmanské říši. Jejich památku přijeli uctít představitelé šedesáti zemí světa, mezi nimi také ruský a francouzský prezident. Česko zastupuje místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tryzna v Jerevanu na památku více až 1,5 milionu lidí zabitých při masakrech před sto lety v Osmanské říši

Tryzna v Jerevanu na památku více až 1,5 milionu lidí zabitých při masakrech před sto lety v Osmanské říši | Zdroj: Reuters

„Uznání genocidy není jen věcí Arménů, je triumfem lidského svědomí a spravedlnosti nad netolerancí a nenávistí,“ řekl arménský prezident Serž Sargsjan.

Podle Jerevanu spáchali Turci v letech 1915 až 1918 genocidu. Ankara tento termín ale odmítá a přiznává „jen“ asi 350 tisíc mrtvých.

Francouzský prezident François Hollande dnes ve svém projevu opět označil masové vraždění Arménů, ke kterému před sto lety došlo, za genocidu. Připomněl i zločiny proti lidskosti v dalších zemích včetně Rwandy. Hollande v této souvislosti zmínil nutnost chránit menšiny. Historie by podle něj měla lidi spojovat, a ne rozdělovat.

Ještě větší pozornost pak poutalo vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten zmínil také aktuální problém antisemitismu a údajnou rusofobii. Národy by podle něj měly žít v míru.

Kromě Ruska, Francie, Srbska a Kypru uznává genocidu Arménů dalších 18 zemí. Sto let od začátku masakrů si připomněly arménské komunity i jinde na světě, například v Libanonu, ale i v Turecku, které dodnes svůj podíl na vraždění popírá.

V arménské metropoli se dnes uskuteční rozhovory mezi Hollandem a Putinem. Jedním z hlavních témat má být právě klid zbraní, konkrétně na Ukrajině.

Obřad kanonizace 1,5 milionu Arménů zabitých Turky před sto lety | Foto: Robert Mikoláš

Genocida Arménů | Foto: Michal Jindra

Robert Mikoláš, ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme