Juncker si 30 let vede seznam lidí, kteří ho zradili. Černé knížce říká ‘Malý Maurice‘

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker si zapisuje jména svých politických nepřátel a kritiků. Vede si na to notýsek, kterému říká Malý Maurice (Le Petit Maurice). Existenci této "černé listiny" šéf komise prozradil nedávno v rozhovoru pro belgický tisk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě | Zdroj: Reuters

„Mám malou černou knihu, kde během 30 let zapisuji jména lidí, kteří mě zradili,“ řekl v rozhovoru Jean Claude Juncker. Kdo je na jeho seznamu nepřátel, drží ale v tajnosti. Prozradil pouze, že v notýsku není moc záznamů.

Jména si prý do něj zapisoval už během své 18leté kariéry lucemburského premiéra a tehdy ho používal proti svým politickým oponentům. Když na něj nějaký lucemburský politik zaútočil, Juncker ho podle svých slov varoval: „Dej si pozor. Čeká na tebe Malý Maurice!“

Britská média spekulují, že vysoko na Junckerově seznamu je jméno jednoho z vůdců kampaně za odchod Británie z Evropské unie Nigela Farage, který na Junckera roky v europarlamentu útočil. Sám šéf EK ale v rozhovoru o Farageovi mluvil s respektem a označil ho za zábavného a sečtělého člověka.

Evropské deníky v souvislosti s Junckerovým ‘Malým Mauricem‘ také spekulují, že by v něm mohla figurovat jména bývalého britského premiéra Davida Camerona, předsedy maďarské vlády Viktora Orbána nebo dalšího předního odpůrce EU v Británii a současného ministra zahraničí Borise Johnsona.

Proč Juncker svému zápisníku říká Malý Maurice? Šéf Evropské komise vysvětlil, že název vychází z německého výrazu "zahořklost malého Maurice". Z toho je podle některých komentátorů zřejmé, co k lidem na jeho "černé listině" cítí.

Jean-Claude Juncker byl v letech 1995–2013 lucemburským premiérem. Předsedou Evropské komise je od listopadu 2014. V poslední době se spekuluje o jeho zdravotním stavu i o jeho setrvání v čele EK. Na Junckerovu hlavu se totiž snesla kritika v souvislosti s britským rozhodnutím vystoupit z Evropské unie a také v souvislosti s migrační krizí. Juncker ale několikrát dal najevo, že odstoupit nehodlá.

Jean-Claude Juncker | Foto: Český rozhlas

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme