Kamion se na promenádu vůbec neměl dostat, vyčítá policii český svědek útoku

Mezi svědky tragického útoku řidiče kamionu v Nice, v jehož důsledku zemřelo víc než 80 lidí, byli i čeští občané. Student Vladimír Marčík oslavy sledoval přímo na promenádě. Francouzským policistům vyčítá, že tam kamion pustili. Pěší zóna měla být podle něj uzavřená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion, kterým útočník najel do slavících lidí v Nice

Kamion, kterým útočník najel do slavících lidí v Nice | Zdroj: Reuters

„Byl jsem s přáteli slavit tento významný svátek Francie, stál jsem přímo na promenádě velmi blízko situaci. Viděl jsem kamion, který se řítil a pod sebou měl lidi. Pak se zastavil a začala střelba a šílená panika. Lidé prchali, děti a ženy křičely, všichni plakali a utíkali z města,“ vypráví o hrůzném zážitku Marčík. Panika zachvátila i jeho chtěl se proto co nejrychleji dostat pryč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Student VŠE Vladimír Marčík byl v době útoku v Nice přímo na promenádě. Policistům vyčítá, že se tam kamion vůbec dostal

Po nerušeném průběhu odpolední přehlídky ozbrojených sil podle Marčíka nic nenasvědčovalo tomu, že by se situace mohla přeměnit v tak velkou katastrofu.

„Myslím si, že velkou chybu udělali francouzští policisté, kteří do zakázané uzavřené zóny pustili kamion. To se nesmí stávat. Všechna auta by měla být mimo zónu, kde po silnici chodí lidé,“ domnívá se student Vysoké školy ekonomické.

Zásah policistů viděl Vladimír Marčík ze vzdálenosti asi 150 metrů. „Pak už všichni rychle utíkali, byl to velký chaos. Na promenádě bylo celé město,“ líčí Marčík. Na nábřeží se ale určitě o víkendu znovu půjde podívat.

ONLINE: Nejméně 84 obětí útoku v Nice. Řidič kamionu najížděl do slavícího davu

Číst článek

„Na té hlavní třídě se všechno děje, tam je zážitek z Nice, z Francie, z Provence. Jediné místo, kam tady člověk může jít. I když je to klišé, život jde dál. Musíme se s tím bohužel smířit,“ uzavírá český student Vladimír Marčík.

V Nice ve čtvrtek večer najel útočník za volantem kamionu mezi lidi slavící na ulici státní svátek. Zemřelo víc než 80 lidí, mezi oběťmi je mnoho cizinců. Zranění utrpělo víc než 200 lidí, desítky jsou v kritickém stavu.

ČRo, Petr Šimůnek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme