Chorvatsko a Srbsko si na svá území nepouští kamiony

Chorvatsko zakázalo vjezd na své území vozidlům registrovaným v Srbsku. Informoval o tom dnes chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić. Podle něj srbští občané mají nadále vstup do Chorvatska povolený, auta ne. Policie původně tvrdila, že zákaz platí pro lidi i automobily. Opatření je reakcí na krok Srbska, které ve středu večer zastavilo cesty všech chorvatských nákladních aut na své území a přepravu zboží z Chorvatska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony na srbsko-chorvatské stanici

Kamiony na srbsko-chorvatské stanici | Zdroj: ČTK

Srbská televize odvysílala záběry z noci na dnešek, na nichž bylo vidět, jak chorvatští pohraničníci na hraničním přechodu Bajakovo na dálnici mezi Bělehradem a Záhřebem vracejí Srby zpátky.

Podle Ostojiće se ale problém týkal konkrétních lidí, kteří měli problém s pasy.

Chorvatská opatření jsou reakcí na středeční rozhodnutí Srbska nevpouštět chorvatská nákladní auta na srbské území. O srbském kroku informoval tamní ministr vnitra Nebojša Stefanović, podle něhož šlo o odvetu za předchozí obdobné opatření Záhřebu.

"Přes naše hranice nesmějí žádné nákladní vozy registrované v Chorvatsku. Ani ty, které převážejí chorvatské zboží," potvrdil ministr Stefanović.

Vláda v Záhřebu se omezováním dopravy snaží Srbsko přimět, aby směrovalo migranty i do Maďarska a do Rumunska a ulevilo tak Chorvatsku zaplavenému množstvím uprchlíků. Do Chorvatska dorazilo za poslední týden přes 40 000 uprchlíků směřujících do západní Evropy.

EU dá miliardu eur na programy OSN pro běžence. 'Hotspoty' vzniknou do konce listopadu

Číst článek

Kontroly a uzavírky na hranicích ve střední Evropě komplikují podle listu E15 obchod i českým firmám. Údajně neprojel jeden kamion se zeleninou a musel se vrátit. Sdružení Česmad Bohemia ale žádné vážnější komplikace neregistruje.

Dnes se sdružení nikdo z dopravců neozval. Jak řekl Českému rozhlasu mluvčí Martin Felix, přepravci možná registrují drobná zpoždění, ale pokud je v řádu jednotek hodin, zpravidla se sdružení neozývají.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme