Kancléřka Angela Merkelová převzala čestné ocenění od Svazu vyhnanců

Německý Svaz vyhnanců předal v Berlíně čestnou zlatou medaili kancléřce Angele Merkelové ve stejný den, kdy členové svazu oslavují Den domoviny. Toto ocenění dosud nikdo nedostal. Podle svazu Angela Merkelová významně podpořila plány vyhnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: European Commission Audiovisual service

Sál kulturního domu Urania byl zaplněný do posledního místa. Publikum vysokého věkového průměru přivítalo kancléřku. "Cítím se poctěna tímto oceněním," řekla z pódia Merkelová.

„Před 75 lety začala druhá světová válka, kterou Německo vyvolalo a která přinesla spoustu zločinů. To jako Němci nikdy nezapomeneme."

Podle ní by se ale také nemělo zapomínat na 14 milionů Němců, kteří byli po válce vyhnáni ze svých domovů. Za svou řeč sklidila kancléřka od členů Svazu vyhnanců dlouhý potlesk.

Bez podpory Merkelové by Nadace útěk, vyhnání, smíření nikdy nebyla uznána jako státní organizace. To uvedla na stránkách svazu vyhnanců jeho předsedkyně Erika Steinbachová, která zvláště v Polsku vešla ve známost řadou velmi kontroverzních vyjádření.

Podle Steinbachové se také Merkelová přičinila o to, aby Německo stanovilo Den uprchlíků jako svůj oficiální pamětní den. S představenstvem svazu se kancléřka setkává každoročně.

Pavel Polák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme