Karel Schwarzenberg odjíždí na návštěvu Paříže

Krátce po kritice na adresu Francie kvůli vyhošťování rumunských Romů odjíždí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na návštěvu Paříže. Míří tam krátce po tom, co kritizoval tamní vyhošťování Romů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg (TOP 09) před znovuzvolením do funkce ministra zahraniční

Karel Schwarzenberg (TOP 09) před znovuzvolením do funkce ministra zahraniční | Foto: Tomáš Adamec

Krátce po kritice na adresu Francie kvůli vyhošťování rumunských Romů odjíždí dnes šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg na návštěvu Paříže.

Hlavní jednání proběhnou zítra, kdy ho přijme jeho protějšek Bernard Kouchner. Schwarzenberg bude v Paříži v době, kdy se ve Francii koná velké setkání k romské problematice.

Pozvání dostali ministři vnitra některých velkých evropských zemí a také Kanady. Česko pozváno nebylo.

Podle ministra Schwarzenberga je věcí Francie, které státy pozve. Oceňuje ale, že Paříž na schůzce podpoří snahu Česka, aby Kanada zrušila víza pro Čechy.

„Francie například slíbila, že bude při té příležitosti žádat Kanadu, aby pohnula s vízovým režimem vůči nám,“ řekl Schwarzenberg.

Předtím ho čeká schůzka s jedním z poradců francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ministr Schwarzenberg Radiožurnálu řekl, téma deportací Romů při jednáních nepadne.

„Nebudu jednat, může se stát, že novináři nebo nějaký z místních partnerů mé neuctivé poznámky zmíní, ale to je otázka mezi Bulharskem, Rumunskem a Francií,“ dodal ministr.

Tomáš Medek, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme