Kauza Ransdorf: Na Slovensku spekulují, že peníze ve Švýcarsku patřily dědici nacisty

Peníze na účtu ve švýcarské bance, kvůli kterému byl minulý týden v Curychu zadržen spolu se třemi Slováky i český europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM), prý mohly patřit dědici nejmenovaného nacistického pohlavára. Tvrdí to starosta slovenské obce Ivanka pri Nitre Luboš Gál, který prý dokumenty o účtu viděl už před lety, nepokládal je ale za věrohodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Europoslanec Miloslav Ransdorf na archivním snímku

Europoslanec Miloslav Ransdorf na archivním snímku | Zdroj: ČTK

Jeden ze zatčených Slováků byl právě bývalý starosta malé obce Ivanka pri Nitre Peter Guzmický. Ve funkci byl celkem 17 let. S obcí měl neuvěřitelné plány. Nejprve v ní chtěl těžit ropu, pak přišel s nápadem na výstavbu světové kliniky, zaměřené na léčbu páteře. Nic z toho ale nevyšlo.

Dnes je zapletený do případu údajného výběru peněz ze švýcarské banky. Na účtu mají být stovky milionů eur. Současného starostu Luboše Gála to nezaskočilo. Pan Guzmický je prý známá firma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ sleduje na Slovensku zpravodaj Petr Vavrouška

„U nás je celkem dost mediálně známý, byl obžalován z několika trestných činů. Šlo o podvody s pozemky, fiktivními fakturami.“

Miloslav Ransdorf ve svém prohlášení píše, že chtěl v Curychu navázat komunikaci mezi bankou a jejím významným klientem, od něhož měl plnou moc. Vlastníkem tohoto konta má být člověk s iniciálami V. H.

Starosta Ivanky při Nitre tvrdí, že dokumenty k tomuto účtu viděl už před dvěma lety a považoval celou věc za tak absurdní, že by ho nikdy nenapadlo, že na takovou transakci někdo naletí.

„Jedná se o peníze po nějakém fašistickém pohlavárovi a přímým dědicem těch peněz by měl být pan V. H. To je Čech, žijící v Česku, který ho kontaktoval. Proč zrovna jeho, to je záhada.“

Zadržený exstarosta Guzmický by dnes měl být propuštěn. V minulosti byl několikrát obžalován z nejrůznějších podvodů. Jeden z těchto procesů je stále živý a čeká se na rozsudek.

Europoslanec Ransdorf tak podle zpravodaje Českého rozhlasu zřejmě uvěřil příběhu o stamilionech v bance, které někomu patří a on by je mohl vymoci.

Kauzy Miloslava Ransdorfa | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme