Kauzu odebrání dětí v Norsku řeší i Švédsko. Matka o své potomky bojuje přes tři roky

Česká média v posledních dnech upoutala kauza dětí rodiny Michalákových, které byly odebrány v Norsku jejich biologickým rodičům. Podobný případ řeší i jedna švédská matka. Také jí děti odebral norský úřad na ochranu dětí, bojuje o ně už tři a půl roku. I přes varování norských úřadů se ale rozhodla věc medializovat, začala shánět informace o podobných případech a obrátila se na politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výslechová místnost má děti co nejméně traumatizovat

Výslechová místnost má děti co nejméně traumatizovat | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Tvrdili, že to bylo fyzické zneužívání, že děti někdo bil, přestože se nic takového v té době nedělo. Také tvrdili, že jsme s manželem mentálně nemocní a podobně,“ popisuje Alexandra Frederiksen Hasselströmová.

O své tři děti přišla poté, co se do sousedního Norska na tři měsíce přestěhovala za prací. Když neuspěla s odvoláním a norský úřad začal prosazovat adopci dětí, obrátila se i na média. Například na švédskou televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ odebrání dětí v Norsku řeší podobně jako Česko i Švédsko. O detaily kauzy se zajímal redaktor Zdeněk Novák

„Považovali ji za nedostatečně dobrou matku. Já jsem neprověřoval, jaká je matka, ale sledoval jsem to z pohledu práv dětí,“ vysvětluje reportér švédské veřejnoprávní televize Rino Rotevatn.

Ani jemu, ani Českému rozhlasu norské úřady žádné podrobnosti k případu nesdělily. Když neviděla žádný posun, začala paní Hasselströmová pátrat po obdobných případech neoprávněného odebrání dětí v Norsku. A jak tvrdí, prý není jediná.

„V tuto chvíli je to 300 švédských dětí. Některé z nich šly k adopci a jejich rodiče už s nimi nemají žádný kontakt, jiné švédské rodiny o své děti stále bojují.“

Je šance na změnu

Za sebe i za ostatní rodiny se pak paní Hasselströmová obrátila i na švédské ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí. I když neuspěla, kauza se dostala i k Severské radě pro lidská práva. A jak dodává reportér Rino Rotevatn, věc se nakonec přece jen pohnula.

„Norsko teď pracuje na ratifikaci Haagské úmluvy z roku 1996 o spolupráci ve věcech rodičovských práv a ochraně dětí. Takže do budoucna by se to mohlo změnit a Norsko by na podobných případech mohlo spolupracovat se Švédskem a i s Českem,“ míní.

Zákony severských zemí jsou v této oblasti vesměs podobné. Důvodem je podle Rotevatna hlavně ochrana práv dětí.

„Obecně jsou pravidla ve Švédsku a Norsku podobná. Běžně je odebrání dětí rodičům otázkou ochrany dětí. Ale v tomhle případě byl z našeho pohledu hlavní problém v tom, že náhradní rodina měla děti adoptovat. Děti by tím ztratily švédské občanství a švédskou kulturu,“ vysvětluje Rino Rotevatn, proč je případ odebrání švédských dětí v Norsku znepokojivý.

Samotnou paní Hasselströmovou pak čeká další soud letos v březnu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme