Ke břehům Francie se blížila loď bez posádky. Námořníci ji táhnou do bezpečí

Francouzští a španělští námořníci se ve vodách rozbouřeného Atlantiku snaží na poslední chvíli zachránit převrácenou nákladní loď, která se bez posádky blížila k pobřeží Francie. Operace začala dnes ráno. Podle informací pobřežní stráže jde zatím vše podle plánu. Plavidlo už je připojené ke španělské tažné lodi a míří na západ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď Modern Express se nekontrolovaně blíží ke břehům Francie

Loď Modern Express se nekontrolovaně blíží ke břehům Francie | Zdroj: ČTK

Videa z rozbouřeného Biskajského zálivu ukazovaly loď silně nakloněnou. Záchrannou operaci komplikují její rozměry, Modern Express je víc než 160 metrů dlouhá. Z afrického Gabonu veze 3600 tun stavebního materiálu a strojů.

Posádka už je v bezpečí. Dvaadvacet námořníků převážně z Panamy, kde je loď registrovaná, se podařilo zachránit.

Záznam z akce zachytil posádku v oranžových záchranných vestách ručkující po zábradlí na nakloněné palubě směrem k místu, odkud je pak na laně vytáhli španělští záchranáři do vrtulníku.

Stovky tun nafty v nádržích

Pokusy o záchranu lodi byly ale zatím neúspěšné. Stále hrozí, že pokud selže i dnešní snaha, loď zřejmě v noci na zítřek najede na francouzské pobřeží u regionu Landes jižně od Bordeaux. V případě, že by ztroskotala na útesech, může do moře z nádrží vytéct až 300 tun nafty.

Loď se před šesti dny v rozbouřeném moři převrátila a stala se neovladatelnou.

„Vzadu má obrovská vrata a tudy se tam vozí náklad, ať je na paletách nebo trailerech, které se všechny musí upevnit. V případě, že loď jede v Biskajském zálivu, kde jsou šestimetrové vlny, tak samozřejmě nastává bokové houpání a může se stát, že se náklad uvolní,“ popsal námořní kapitán Karel Zeman.

Současná operace jde zatím podle plánu. Podobné pokusy v posledních šesti dnech ale opakovaně selhaly, a to hlavně kvůli vysokým vlnám.

Ondřej Himmer, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme