Ke Krétě míří loď se stovkami uprchlíků, pocházejí hlavně z Asie a Afriky

K břehům řeckého ostrova Kréta se blíží nákladní loď se sedmi stovkami uprchlíků na palubě. Táhne ji řecká korveta, protože plavidlu se porouchaly motory, když bylo necelých 50 kilometrů od ostrova. Je to jedna z největších záchranných akcí ve Středozemním moři. Na Krétě se už na novou vlnu uprchlíků připravují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K břehům řeckého ostrova Kréta se blíží nákladní loď se sedmi stovkami uprchlíků na palubě

K břehům řeckého ostrova Kréta se blíží nákladní loď se sedmi stovkami uprchlíků na palubě | Zdroj: Reuters

Loď s uprchlíky pluje pod vlajkou souostroví Kiribati, běženci ale s největší pravděpodobností vypluli z některého z přístavů v severní Africe. Podle prvních informací pobřežní stráže jsou na palubě hlavně Syřané a Afghánci.

Loď veze přibližně 700 lidí, z toho asi 200 žen a dětí. Plavidlo, které je zhruba 300 m dlouhé, je určené k přepravě nákladu, lidé jsou tam namačkaní ve skladištích. Není také jasné, jak dlouho jsou už na moři. SOS začala loď volat v úterý.

Přehrát

00:00 / 00:00

K břehům řeckého ostrova Kréta se blíží nákladní loď se sedmi stovkami uprchlíků na palubě. Detaily zjišťoval redaktor Pavel Novák

Na palubu se už z vrtulníků dostali lékaři, kteří poskytli základní pomoc dětem a matkám. Zatím prý nebylo nutné akutně řešit nějaké zdravotní problémy. Jednu těhotnou ženu ale odvezl vrtulník do porodnice na Krétě.

Poškozená loď míří v závěsu do krétského přísti Ierapetra. Tam už na ně čekají záchranáři, dobrovolníci z Červeného kříže. V místní sportovní hale se pro ně připravuje provizorní ubytování.

Velitel skupiny dobrovolníků Červeného kříže Nikos Nestorakis řekl televizi Euronews, že jsou v pohotovosti i lékaři, kteří poskytnou uprchlíkům základní ošetření:

„Naším hlavním cílem je poskytnout přistěhovalcům předběžnou péči. Zaregistrovat je, získat jejich údaje a někde pro ně co nejdřív najít místo, kde by mohli být v co nejlepších podmínkách.“

Počet uprchlíků roste

Řecko očekává, že celkový počet uprchlíků, kteří přijedou do země do konce letošního roku, bude asi 30 tisíc. Atény už apelovaly na Evropskou unii, že země nemá dostatek financí na zvládání takového náporu imigrantů.

Podobně jsou na tom také Itálie a Španělsko. Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky letos přes moře do Evropy uteklo asi 130 tisíc lidí, loni to přitom bylo o polovinu méně. Důvodem je vyhrocení konfliktu v Sýrii, vzestup moci Islámského státu či nepokoje v Libyi.

Evropská unie neskrývá obavy z toho, že by se Středozemní moře mohlo stát pohřebištěm nešťastníků, jak nedávno upozornil papež František.

Brusel sice má vypracovaný systém, jak by se měly státy EU o masy uprchlíků podělit, aby ulehčily zemím na jihu. Má také fond ve výši 3 miliard eur na příštích 7 let, ze kterého by se pobídky státům, aby pomohly s náporem uprchlíků. Ale zatím to moc nefunguje.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme