Klaus Iohannis složil přísahu, je prvním rumunským prezidentem německého původu

S novým prezidentem snad konečně bude nové i Rumunsko. V to doufá většina obyvatel této země, kteří si do čela státu zvolili muže s velmi nerumunským jménem. Klaus Iohannis dnes složil přísahu v parlamentu. Stal se tak prvním rumunským prezidentem, který patří k německé národnostní menšině. Jeho rodina přišla do Transylvánie před více než 800 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový rumunský prezident Klaus Iohannis na inauguračním ceremoniálu u prezidentského paláce v Bukurešti

Nový rumunský prezident Klaus Iohannis na inauguračním ceremoniálu u prezidentského paláce v Bukurešti | Zdroj: Reuters

V listopadu Iohannis ve volbách porazil původně favorizovaného sociálnědemokratického premiéra Victora Pontu. Svým voličům slíbil skutečnou demokracii – svobodu projevu, respekt k soukromému vlastnictví a občanské společnosti.

Politická reprezentace podle něj musí být zodpovědná za budoucnost Rumunska. Musí zodpovídat za přípravu zákonů i třeba za samotnou výstavbu dálnic.

Voličům imponuje hlavně jeho odhodlaný boj s korupcí a to, jak postavil na nohy středorumunské město Sibiu, ve kterém se narodil a 14 let působil ve funkci starosty.

Od nástupu nového prezidenta si mnoho Rumunů slibuje radikální změnu vlády v zemi. Věří, že dokáže pozvednout celé Rumunsko podobně, jako to dokázal ve městě Sibia.

Pan Tiberio doufá, že to bude velká změna. Zatím si podle něj totiž všechny dosavadní vlády myslely, že pokračoval komunismus.

„Máme naději. Prakticky všichni doufáme, že prezident 'Němec' s tím dokáže něco udělat. Tohle je už velká změna, když jsme se rozhodli pro prezidenta s německým původem,“ vysvětluje.

Mariana Radová si myslí, že lidé mají velká očekávání, ale prezident je jen jeden člověk a jde o to, koho bude mít kolem sebe.

„Naděje je velká, ale co přijde, to nikdo neví. Doufáme, že bude lépe. Horší to už být nemůže.“

Pavel Novák, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme