Komplikace v Eurotunelu. Kvůli stávce ruší spoje pod Lamanšským průlivem

Zaměstnanci železniční firmy Eurostar, která provozuje dopravní spojení pod Lamanšským průlivem, vstoupili do čtyřdenní stávky. Odboráři tvrdí, že vlakvedoucí mají kvůli špatným pracovním podmínkám málo volného času. Eurostar musel v pátek kvůli stávce zrušit dva spoje mezi Londýnem a Bruselem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka zaměstnanců železniční firmy Eurostar

Stávka zaměstnanců železniční firmy Eurostar | Zdroj: Reuters

Firma Eurostar očekává, že i přes stávku nebude muset v sobotu zrušit žádný vlak. V neděli ale nevyjedou celkem čtyři spoje mezi Londýnem a Paříží. Všichni pasažéři s už objednaným lístkem ale podle firmy budou moci odcestovat jiným spojem.

Odborář Mick Lynch rozhlasové stanici BBC řekl, že stávka je v době prázdnin nutná kvůli přípravě nových jízdních řádů v září. Pokud firma nevyslyší požadavky odborů, budou podle Lynche pokračovat směny, na které si vlakvedoucí stěžují.

Firma Eurostar oznámila, že je s odboráři připravená jednat. Stávka má podle plánu skončit v pondělí.

Odborový svaz RMT zastupující zhruba 80 vlakvedoucích tvrdí, že je ochotný stávku ukončit ještě během pátku. Žádá ale, aby se firma Eurostar zavázala, že při přípravě nových jízdních řadů dodrží dohodu s odbory z roku 2008.

Dokument zajišťuje vyvážený poměr mezi směnami a volným časem. Podle vlakvedoucích jej ale firma opakovaně porušuje. Eurostar tvrdí, že o dohodu s odboráři usiluje, současně se ale snaží zajistit kvalitní služby pro cestující.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme