Konec francouzských protestů je zatím v nedohlednu

Ve Francii houstne provoz na silnicích i atmosféra v ulicích. Policie dnes ráno zabránila stávkujícím v další blokádě jedné z rafinérii. Odbory to považují za pošlapání práva na stávku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzi protestují proti důchodové reformě

Francouzi protestují proti důchodové reformě | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Premiér Fillon se sešel s krizovým štábem a řeší situaci s nedostatkem pohonných hmot v zemi. Senát probírá desítky pozměňovacích návrhů k zákonu o důchodové reformě. Opozice diskusi prodlužuje, vláda už by ji chtěla mít za sebou, protože doufá, že pak se situace uklidní.

Pětina čerpadel je na suchu

Zpravodaj Českého rozhlasu Jan Pokorný ve Světě o jedné informoval, že podle oznámení ministerstva životního prostředí se situace zlepšuje, ale bez pohonných hmot je 20 procent čerpacích stanic.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech ve Francii mluvil ve Světě o jedné tamní zpravoaj ČRo Jan Pokorný

„Otázkou je, co bude dál, pokud francouzské rafinerie, kromě té jedné, jejíž blokádu ukončila policie, budou dál stávkovat. Jde o 11 rafinerii po celé zemi,“ připomněl Pokorný.

Domnívá se, že vláda bude opatrná v otázce silového řešení, protože napětí nepolevuje. Odbory jsou ve varu a prohlašují, že si nikdy nenechají vzít právo na stávku.

Demonstrace po internetu

V Paříži se demonstranti přesouvají z místa na místo a k tomu jim pomáhají, internet, sociální sítě jako facebook a také chytré telefony.

Podle Pokorného protesty během nastávajících prázdnin poklesnou zejména ze strany studentů. Odborové svazy vyhlásily další společné akce, a to na 28. října a 6. listopadu, bez ohledu na to, zda Senát důvodovou reformu schválí nebo ne.

Diskuse v Senátu připomíná nekonečný maratón. Chybí už jen několik desítek pozměňovacích návrhů, a tak není vyloučené, že příští týden by reformu mohly schválit obě komory francouzského parlamentu.

Milan Kopp, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme