Kontroverzní volby na východní Ukrajině provázela vysoká účast

Bez incidentů a za velmi vysoké účasti voličů skončily kontroverzní volby v neuznaných proruských republikách na východě Ukrajiny. V samozvané Doněcké lidové republice se volební místnosti zavřely v 18 hodin SEČ, v sousední takzvané Luhanské republice kvůli enormnímu zájmu přidali dvě hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luhansk během voleb proruských separatistů na Ukrajině

Luhansk během voleb proruských separatistů na Ukrajině | Foto: Martin Dorazín

Více než tři sta volebních místností v Doněcké a přes sto v Luhanské republice nestačilo zvládat nápor voličů. Spíše než o volby šlo o další referendum a vyslovení podpory současnému vedení separatistů a jeho proruské politice.

„Čekáme, že se připojíme k Rusku, vlastně ne, chceme se přátelit s Ruskem. Sami jsme s manželem Rusové a řízením osudu jsme se ocitli tady,“ svěřili se Taťána a Boris Nikitinovi.

Ani předáci vzbouřeneckých republik nevědí, jak to s připojením k Rusku vlastně bude. Nevylučují ani nová jednání s Kyjevem.

„Dokud máme možnost prolévat inkoust a pot místo krve, budeme otázky řešit mírově. Život bohužel ukázal, že to můžeme řešit i jinak a ukrajinská strana to ví,“ řekl Českému rozhlasu a Lidovým novinám premiér samozvané Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij.

První odhady před volebními místnostmi naznačují vítězství současných vůdců – tedy Plotnického v Luhanské republice a Alexandra Zacharčenka v Doněcké republice.

Ukrajina už dopředu označila volby za nezákonné a nelegitimní a stejně se k nim postavily i některé další státy. Rusko se chystá výsledky hlasování uznat.

Luhansk během voleb proruských separatistů na Ukrajině | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme