Kosované zamykají domy a míří na západ. Hledají práci i únik před chudobou

Z Kosova každý den odejde několik set lidí směrem na západ. Linkové autobusy, odjíždějící z hlavního města Prištiny, ani nemohou pobrat všechny zájemce. Cestující mají jednosměrnou jízdenku, v zemích střední a západní Evropy chtějí zůstat, protože v Kosovu už budoucnost nevidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stovky lidí z Kosova prchají směrem na západ

Stovky lidí z Kosova prchají směrem na západ | Zdroj: Reuters

Počet lidí, kteří denně Kosovo opustí, se odhaduje po autobusech. Na lince Priština-Bělehrad může jet každou noc 15 až 18 autobusů, každý den tak z Kosova odejde několik stovek lidí. Za poslední dva měsíce to údajně mohlo být až 40 tisíc lidí.

Novináři počítají emigranty i podle vyzvednutých rodných listů na matrikách v Kosovu. Jen v Prištině minulý pátek vydali 1400 exemplářů. Kosované míří nejdříve do Bělehradu, pak na sever do Maďarska, odkud se můžou vydat do všech zemí schengenského prostoru.

Migrační vlna z Kosova se dala do pohybu mimo jiné kvůli 30procentní nezaměstnanosti. Až třetina lidí v zemi žije pod hranicí chudoby. Na okrajích Kosova teď proto zůstávají města, kde jsou i celé ulice opuštěné a domy v nich zamčené a neobydlené.

msk, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme